Vijveronderhoud februari

Vijveronderhoud februari

Gedurende de wintermaanden is de vijver in rust en zijn er minder onderhoudsklusjes. De vissen zijn minder actief en de planten gaan in ‘winterslaap’. Toch is er wat vijveronderhoud in februari. Het belangrijkste aandachtspunt in de winter is voorkomen dat het wateroppervlak dichtvriest bij vorst. Je vissen lopen gevaar bij een dichtgevroren vijver, want zuurstofgebrek kan ze fataal worden. Hou daarom goed de weersvoorspelling in de gaten, met name de nachttemperaturen. Dan kun je tijdig maatregelen nemen met een ijsvrijhouder.

Velda onderhoud februariMet permanente beluchting van de vijver ben je nooit te laat. De luchtbellen houden het water in beweging, waardoor het niet kan bevriezen. Bovendien worden schadelijke gassen afgevoerd, die zich in de vijver hebben opgehoopt. Kies een sterke Silenta Outdoor luchtpomp die goed bestand is tegen het winterweer. Deze luchtpomp staat naast de vijver en voert zuurstof, via de luchtslang, naar de luchtsteen die in de vijver hangt. Zo voorkom je verstikking van de vissen en blijft de waterbiotoop gezond.

Vijvervissen in de winter

Is je vijver toch dichtgevroren door onverwacht strenge vorst? Hak dan nooit een wak in het ijs, want de trillingen kunnen inwendig letsel veroorzaken bij je vissen. Maak een wak door een pan met heet water op het ijs te zetten. Plaats daarna direct een ijsvrijhouder om het wak open te houden. 

Ook als het niet meer vriest en de ijsvorming voorbij is, blijft de watertemperatuur laag. Vijvervissen zijn koudbloedige dieren die de omgevingstemperatuur aannemen. Hun bewegingen en lichaamsfuncties zijn trager in koud water. Dat geldt ook voor de voedselopname. Twee keer per week je vissen voeren is voldoende bij een watertemperatuur onder de 6°C. Geef ze speciaal wintervoer met een verlaagde energiewaarde. Bovendien zinkt dit voer naar de bodem van de vijver waar de vissen zich bevinden.

Bescherming tegen reigers

Hongerige reigers kunnen ook in de winter een bedreiging vormen voor je vissen. Het voedselaanbod is beperkt en vijvervissen zijn een gemakkelijke prooi voor de reiger. Je vissen beschermen tegen dit gevaar kan op verschillende manieren. Een omheining met schrikdraad om de vijver is zeer effectief. Bij aanraking van de draad is er een onaangename schok voelbaar, waardoor reigers, aalscholvers en katten wegvluchten en voortaan uit de buurt van de vijver blijven. Met de Ultra Protector kan een omheining van 100 meter worden voorzien van 2 schrikdraden.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid