Vijveronderhoud mei

Vijveronderhoud mei

Vijveronderhoud Mei

Misschien laat de temperatuur het nog afweten in deze maand, al zijn de vooruitzichten dit jaar erg goed. Maar het voorjaar is in volle gang. Dat kun je zien, horen en ruiken als je de tuin in loopt. Ook in de vijver zie je alles groeien, tijd dus voor vijveronderhoud in mei. In deze periode kun je nieuwe vissen uitzetten en de vijverbeplanting aanpakken.

Helaas raakt het wateroppervlak van de vijver vaak vervuild door ronddwarrelend stof, stuifmeel en bloesem. Naast een storende aanblik van de vijver, wordt de uitwisseling van zuurstof en andere gassen verstoord door drijvende vuildeeltjes. Met een skimmer wordt het wateroppervlak continu afgezogen en drijvend vuil verdwijnt in een opvangbak. Het oppervlak van de vijver wordt glashelder en het zicht op de vissen is fantastisch!

Vijveronderhoud in mei: Plantenonderhoud

Vijverplanten en waterlellies kun je nu vermeerderen en verplanten. Snijd rottende wortels weg en spoel de gezonde wortels goed af. Een te kleine plantmand kan de groei belemmeren door verstikking van de wortels. Vul dus ruime plantmanden met speciale vijveraarde. Neem voor waterlelies Lelite aarde met blauwklei. Voeg een paar groeibollen of Aqua Plant Tabs toe aan de mand om de plantengroei te stimuleren. Zet de plant in de mand en dek de aarde af met een laag vijvergrind om uitspoelen te voorkomen. Plaats de manden in de vijver en let op de juiste diepte.

Tip:
Gebruik
drijvende plantmanden voor prachtig begroeide drijvende eilandjes in de vijver.

Waterlelies zijn niet alleen mooi, maar ook heel nuttig voor de vijver. Ze nemen voedingsstoffen uit het water op, waardoor algen worden beperkt. De drijfbladeren houden zonlicht tegen en bieden een schuilplaats voor vijvervissen.

Tip:
Controleer de waterlelie door in de wortelknol te knijpen. Een zachte knol duidt op verrotting. Zet jonge waterlelies in ondiep water en verplaats ze ‘s winters naar dieper water.

Vijverwater en vissen

Een helder wateroppervlak is belangrijk voor de opname van zuurstof en voor het uitwisselen van een teveel aan CO2. Verwijder dan ook regelmatig het oppervlaktevuil. Een goede dienst bewijst hier een oppervlakte afzuiger of Pond Skimmer. Een skimmer met waterpomp zorgt voor een schoon en helder wateroppervlak waardoor ook de vissen beter zichtbaar zijn.

Als er nog ‘ruimte’ is voor nieuwe vissen in je vijver, kun je het visbestand uitbreiden. De richtlijn is maximaal 50 cm vislengte per 1000 liter water (bijvoorbeeld 2 vissen van 25 cm of 4 vissen van 12,5 cm). Breng nieuwe vissen snel naar huis en laat ze niet te lang in de transportzak zitten. Voeg vijverwater toe aan het transportwater om de vissen te laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Gebruik hiervoor een schone bak of emmer. Observeer ze een tijdje nadat je ze hebt losgelaten in de vijver en grijp in bij matige activiteit, slechte eetlust en afwijkend gedrag.

Bij een watertemperatuur boven de 15°C kun je meerdere malen per dag je vissen voeren. Maar geef ze niet teveel, het visvoer moet binnen een paar minuten opgegeten zijn. Wel kun je korrelvoer afwisselen met natuurvoer dat bestaat uit gedroogde insecten. De jonge vijvervissen zullen snel groot en sterk worden.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid