Vijver tips voor de winter

Vijver tips voor de winter

Geplaatst op

Vijvertips voor de winter

Ons eerste blog gaat over vijvertips voor de winter. Wij krijgen namelijk regelmatig vragen over tips voor de vijver en vissen in de wintermaanden. Het is erg belangrijk om ook in de winter de vijver enigszins te verzorgen ondanks dat de vissen niet actief zijn. De vragen met betrekking tot vijvertips voor de winter hebben wij hieronder weergeven. Heb je na het lezen van dit blog nog andere vragen? Stel ze dan via Facebook aan ons.

Vijver tip 1: Moet ik mijn vissen voeren in de winter? 124622_Winter-Wheat-Food-3mm-3L

In de winter zijn vissen erg inactief en staan ze in een soort rustmodus. Het actief voeren van de vissen heeft dan ook weinig zin en zorgt er alleen maar voor dat er in het voorjaar meer alg groeit door een overvloed aan eiwitten. Velda heeft voor de winter speciaal wintervoer ontwikkeld, zowel wintervoer voor Koi als wintervoer voor andere vissoorten als goudvissen, goudwinden en karperachtigen. Als de watertemperatuur onder de 5 graden is, voer de vissen dan maximaal 1 keer per week. Het wintervoer van Velda is zinkend voer, omdat vissen in de winterperiode zich vaak op de bodem bevinden. Op de bodem is het namelijk warmer dan aan de oppervlakte. Heb je steuren in de vijver? Voer deze dan wel meer dan je de andere vissen voert. Steuren blijven namelijk zwemmen in de winter en verbruiken daardoor meer energie. Sanikoi steurvoer is hiervoor een geweldig product.

Houd de vissen in de winter ook altijd in de gaten op apart gedrag. Vissen bevinden zich in de winter altijd op de bodem. Bevinden ze zich meer aan het oppervlakte, dan kan dit duiden op een tekort aan zuurstof of ziekteverschijnselen. Wees hierop dus altijd alert.

vijver tips voor de winter
vijver tips voor de winter

Vijver tip 2: Wat moet ik doen als de vijver aan het dichtvriezen is?

Dichtvriezen van de vijver in de winter is op zich geen probleem.  Mensen denken vaak dat het openhouden van de vijver noodzakelijk is voor meer zuurstof in het water, maar het tegengestelde is echter waar. Belangrijker is dat kwalijke gassen zoals CO2 kunnen ontsnappen. Een teveel aan CO2 in het water zorgt er namelijk voor dat water verzuurd en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Water dat is verzuurd is namelijk slecht voor de vissen.

Er zijn een paar eenvoudige methodes om ervoor te zorgen dat de vijver niet compleet dichtvriest. De meest eenvoudige methode is om een ijsvrijhouder aan te schaffen. Wij van Velda hebben hiervoor de Pond Heater ontwikkeld. De Pond Heater kan gebruikt worden in combinatie met de vijverfilters van Velda, maar ook als standalone in de vijver worden geplaatst.  De pond heater zorgt ervoor dat het gedeelte om de heater niet bevriest. Een andere methode is het plaatsen van een luchtpomp inclusief beluchtingssteentjes in de vijver. De beluchtingssteentjes zorgen er voor dat het vijverwater in beweging blijft en dus niet kan bevriezen. Een bijkomend voordeel is dat het overtollig CO2 sneller wordt afgevoerd.  Breng de beluchtingssteentjes niet dieper aan dan ca. 20-40 cm onder het wateroppervlak.  Bij een grotere diepte worden de onderste warmere waterlagen vermengd met de koudere bovenste en dat is nu juist niet de bedoeling. Heb je niet de mogelijkheid tot het plaatsen van ijsvrijhouders of beluchtingssteentjes, plaats dan wat stro of riet in de vijver. Als de vijver dan toch dichtvriest, kan het overtollig CO2 in ieder geval ontsnappen.

Je hoeft niet in paniek te raken als de vijver ondanks uw maatregelen toch helemaal dichtvriest. De vissen zullen in dat geval niet snel stikken.  Als de waterwaardes in orde zijn en de vijver schoon is, zullen de vissen geen hinder ondervinden. Is de vijver echter meer dan een week aaneengesloten bevroren, dan is actie wel gewenst. Hak nooit een wak in de vijver in de winter! De trillingen die ontstaan kunnen inwendig letsel veroorzaken bij de vissen en kunnen hierdoor sterven. Het beste advies is om wat lauw water op het ijs te gieten of om een pan met heet water op het ijs te zetten die langzaam door het ijs zakt.

Sneeuw op het ijs, is dit erg?

Sneeuw op het ijs is op zich geen probleem, echter is het voor de vissen prettiger om wat zonlicht te krijgen in de wintermaanden. Verwijder daarom minstens de helft van het sneeuw wat op het ijs ligt. Doe dit echter wel voorzichtig en zonder al te veel lawaai, zodat uw vissen hier geen stress van ondervinden.

Vijver beluchten bij zuurstoftekort

Vijver tip 3: Wat doe ik met alle techniek in de winter?

Een van de meest voorkomende fouten die wordt gemaakt is dat mensen hun filter grondig gaan reinigen om vervolgens in de winter uit te zetten . Doe dit vooral niet! Hierdoor sterven namelijk de nuttige bacteriën in de filter.  De maandenlange opbouw van de bacteriekolonie in de filter wordt hierdoor te niet gedaan, waardoor je in het voorjaar weer opnieuw kunt beginnen. Houd in de winter goed in de gaten te houden dat een bovengrondse filter niet kapot vriest en zorg er daarnaast voor dat ook de vijverpomp niet bevriest.  Het is het meest ideaal als de vijverpomp zo diep mogelijk in het water geplaatst wordt, zodat hij niet kan bevriezen of dat hij op het droge in een vorstvrije ruimte is geplaatst. Als je twijfelt over het bevriezen van de vijverpomp of vijverfilter, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en haal het filter en de pomp naar binnen.  UV lampen kunnen in deze periode sowieso naar binnen worden gehaald. Deze hebben namelijk in de winter geen nut, goed schoonmaken en opbergen is het advies.Laser-Guard-heron

Zijn reigers actief in de winter?

Reigers zijn zeer actief in de winter! Zorg er daarom voor dat u een goede bescherming heeft tegen reigers. De allernieuwste laser guard van Velda is een geweldig product en jaagt reigers eenvoudig weg. Klik op de volgende link om op YouTube een filmpje te bekijken van de Velda Laser Guard! Misschien heeft u daarnaast in de herfst al een net gespannen over de vijver om vallende bladeren op te vangen. laat deze dan in de winter hangen voor extra bescherming.

Vijver tips voor de winter per maand

Wij hopen dat u met het lezen van dit blog precies weet wat u te doen staat in de winter. Het belangrijkste is dat u de vissen en uzelf wat rust gunt. Geniet van een mooie wintertuin! Hieronder vindt u per maand  nog wat extra tips:

Hieronder nog kort de belangrijkste tips voor de vijver in de winter:

  • Voer de vissen minder
  • Houd een deel van de vijver ijs- en sneeuwvrij
  • Zorg voor goede bescherming tegen reigers
  • Houd de vijvertechniek in de gaten

Vond je dit blog interessant? Deel het blog dan op de verschillende Sociale media. Dit kan eenvoudig met de onderstaande social media knoppen. Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel deze dan via Facebook en wij beantwoorden ze graag!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid