Najaarstips

 

Mist en regen, Gladde wegen
En een koude, natte wind
Duizendtallen, bladeren vallen
Als het najaar weer begint.

 velda kantoor velda kantoor

Het onderhoud
Het najaar is het seizoen om uw vijver een "grote beurt" te geven. Daarmee bevordert u een probleemloze overwintering en een gezonde ontwikkeling van de vijver in het voorjaar. Een overzicht van de werkzaamheden vindt u in Velda’s vijverstappenplan voor het najaar.


Waterhardheid
Controleer het vijverwater met een testset en verhoog de gezamenlijke hardheid met Mineral Plus of GH Plus. Het is van belang dat u de winter ingaat met een GH-waarde tussen 8 en 12 °DH. De kans op verzuring van het water is dan minimaal.

 velda kantoor


 velda kantoor

Slib verwijderen
Vijverbodemslib is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Verwijder het bezinksel met Bio-Oxydator. De micro-organismen breken het slib af, de pH korrels gaan bodemverzuring tegen en de natuurkalk zorgt voor de juiste waterhardheid.


Blad verwijderen
Verwijder zoveel mogelijk afgestorven planten, ingewaaide bladeren en takjes uit de vijver met de Duo Pond Tool of een schepnet. Maak vijverranden schoon met de speciale Pond Brush. Hoe minder voedingsstoffen, hoe kleiner de kans op algen.

 velda kantoor


 velda kantoor

Schoon oppervlak
In het najaar wordt het vijveroppervlak vaak vuil en troebel door bladeren, takjes en stof. Dit organische materiaal bevat voedingsstoffen voor algen. De Pond Skimmer is een drijvende oppervlakte afzuiger die de vijver helder houdt.


Afdeknet plaatsen
Voorkom een voedseloverschot in de vijver door een Cover Net aan te brengen. Dit afdeknet voorkomt het inwaaien van bladeren en takjes. Ze zijn er in diverse formaten zodat er voor elke vijver wel een passend afdeknet verkrijgbaar is.

 velda kantoor


 velda kantoor

Vissen voeren
Bij een watertemperatuur van 10 °C of minder kunt u overschakelen op wintervoer. Dit speciale visvoer heeft een lage energiewaarde, is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen. Zo helpt u uw vissen in goede conditie de winter door.


Reigers verjagen
In het najaar is het voedselaanbod voor reigers beperkt en omdat uw vissen in koud water minder snel bewegen, zijn ze een gemakkelijke prooi. Bescherm uw vijvervissen tegen reigers door een Pond Guard bij de vijver te plaatsen.

 velda kantoor


 velda kantoor

Vijver beluchten
Met een Silenta beluchtingset voegt u extra zuurstof toe, terwijl kooldioxide (CO2) door de luchtbellenstroom wordt afgevoerd. Zo voorkomt u vissterfte in de winter en het voorjaar door zuurstofgebrek of ophoping van kooldioxide.


IJsvrij houden
Een volledig dichtgevroren vijver is schadelijk voor uw vissen. Hak echter nooit een wak in het ijs. De trillingen kunnen inwendig letsel veroorzaken bij uw vissen. Hou de vijver plaatselijk ijsvrij door te verwarmen met een Pond Heater.

 velda kantoor