Vijverfolie

Vijverfolie

Wanneer je een folievijver aanlegt kun je al je creativiteit kwijt in de vormgeving. Er bestaan verschillende soorten en maten vijverfolie, maar de meest gebruikte en meest geschikte is EPDM folie, 3D folie en PVC folie.

EPDM vijverfolie

EPDM folie is gemaakt van rubber en is bijzonder sterk en blijvend elastisch. Dit materiaal bevat geen weekmakers en is goed bestand tegen UV-straling en zure regen. EPDM wordt professioneel toegepast bij dakbedekking en waterbassins. Maar wordt tegenwoordig ook toegepast in vijvers. Er wordt dan echter een andere variant van dit materiaal gebruikt. Die geen giftige stoffen bevat voor vissen en vijverplanten. Let er dus goed op dat je voor je vijver speciaal EPDM vijverfolie gebruikt, zodat je vijvervissen en vijverplanten gezond blijven.

3D vijverfolie

De laatste jaren wordt 3D vijverfolie steeds populairder. 3D folie is een zak van EPDM die op maat wordt gemaakt voor de gewenste vorm en formaat van de vijver. Je hoeft hierdoor geen plooien weg te werken of de vijverfolie zelf op maat te maken en te lijmen. Het enige wat hiervoor nodig is zijn de afmetingen van de vijver. De leverancier van de 3D folie maakt dan de zak op maat voor je.

PVC vijverfolie

Een andere veel gebruikte soort vijverfolie is PVC folie. Dit materiaal is soepel, zodat het zich gemakkelijk aanpast aan de vorm van je vijver. PVC folie is goed lasbaar (met hitte), maar kan ook gelijmd worden. Voor eventuele reparaties kun je speciale vijverfolie lijm gebruiken. Deze folie gaat jarenlang mee, maar moet wel zo veel mogelijk beschermd worden tegen UV-stralen. Dus liever niet in de felle zon plaatsen.

Vijverfolie berekenen

Om de benodigde afmetingen folie te berekenen kun je de onderstaande vuistregels hanteren:

Lengte = vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm
Breedte = vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm

In deze formule wordt al rekening gehouden met de overlap van de vijverrand van 25 cm aan beide kanten. Hanteer dezelfde afmetingen voor de hoeveelheid beschermend doek en eventueel worteldoek.

Het leggen van de vijverfolie

materiaalLeg de folie in het diepste gedeelte van de vijver, rol het uit en werk langs de wanden omhoog. Probeer de folie zo glad n plooiloos mogelijk op de bodem en langs de wanden te leggen, de eventueel aangebrachte plateaus zo glad en goed mogelijk volgend. Leg de vijverfolie echter niet te strak omdat het later door het water nog naar buiten wordt gedrukt. Let erop dat je tijdens het aanbrengen van de folie zo min mogelijk de uitgegraven plantenplateaus beloopt en daardoor beschadigt. De overlapping van de vijverfolie die over de vijverrand ligt verzwaar je, maar snijdt je nog niet af. Doe dit een paar weken nadat de vijver gevuld is met water.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid