Voorjaarstips

 

het voorjaar komt er weer aan, de vogeltjes die weer gaan fluiten
de zon blijft langer schijnen, mensen komen weer vaker naar buiten
de bloementjes komen weer omhoog, het wordt niet meer zo grauw
de temperatuur gaat weer omhoog,
het wordt weer tijd voor

het voorjaar

 velda kantoor


 velda kantoor

Het onderhoud
Niet alleen de planten beginnen goed te groeien, ook algengroei kan nu een probleem vormen. Een sterke draadalgengroei verhindert de groei van zuurstofplanten. Een kuur met All Clear, of eventueel het installeren van een I-Tronic is aan te bevelen om deze lastige algen onder controle te houden. Controleer verder de waterhardheid en zorg ervoor dat deze tenminste GH 8°DH is. Verwijder alsnog het bodemvuil.


De vijver
Nu de waterplanten (en algen), weer beginnen uit te lopen, is het zaak de afgestorven plantendelen te verwijderen. Ook kan het filter worden aangesloten. Vernieuw de filtermaterialen. Om algengroei in het voorjaar te voorkomen is het verstandig om nu al het UV-C filter te installeren. Vervang daarbij wel de oude UV lamp. Ook kunnen in het voorjaar de waterlelies worden gepoot en moerasplanten worden uitgezet.

 velda kantoor


 velda kantoor

De vissen
Observeer de vissen goed en let op eventuele ziekte-verschijnselen. Als er plekken en zweren aanwezig zijn, kan een badbehandeling met een sanikoi medicijn uit de Velda apotheek nuttig zijn. Bij een temperatuur van het water boven de 10°C kan er naar behoefte worden gevoerd. De vissen moeten weer op kracht komen. Gebruik vitaminerijk voer zoals het Velda Rondett Power Food