Vijver aanleggen, een handig stappenplan

Vijver aanleggen, een handig stappenplan

Geplaatst op

Een handig stappenplan voor het aanleggen van een vijver.

Een vijver aanleggen is een behoorlijke maar erg leuke klus. Zeker als je al een bestaande tuin hebt zonder vijver, betekent dit een grondige renovatie. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen en je van plan bent om een vijver aan te leggen, dan scheelt dit in ieder geval wat werk.

Een vijver aanleggen doe je niet zomaar. Een veel gemaakte fout van mensen is dat ze maar beginnen met het graven van een gat, pomp en filter erbij en klaar is kees. Dit is helaas niet het geval. Een mooie vijver creëren kost veel tijd, maar levert je een leuke hobby op!

Wanneer kan ik het beste een vijver aanleggen?

Het aanleggen van een vijver kun je het beste doen in april / mei. Zeker als je een vijver wilt aanleggen met planten erin. Een vijver aanleggen in het najaar kan ook, maar wacht dan met beplanten tot het voorjaar. Heb je last van een hoge waterstand in de tuin? Dan is een folievijver niet geschikt. Er komt dan te veel druk op de onderkant van de vijver te staan en hierdoor kan het folie scheuren.

 

Vijver aanleggen stap 1: vijverontwerp

vijverontwerp
Vijverontwerp voor het aanleggen van de vijver, met helaas dezelfde fout met schuine vlakken.

Vraag jezelf eerst af welke soort vijver je wilt. Voor tips en uitleg over de verschillende soorten vijvers, lees je ons blog “welke type vijvers zijn er”. Om fouten te voorkomen is het van belang dat je van te voren weet welke soort vijver je wilt en welke vissen en andere flora en fauna er in de vijver komen. Fouten die worden gemaakt, zijn vaak niet makkelijk te herstellen zijn. Het aanleggen van een vijver kost veel tijd en geld en dit moet je zeker in je
achterhoofd houden.

Zodra je hebt bepaald welke vijver je graag wilt, is het belangrijk om een goed ontwerp te maken van de vijver. Een goed ontwerp van de vijver bestaat uit een plattegrond van de tuin waar de vijver ingetekend moet worden. Vervolgens maak je een dwarsprofiel van de vijver, met zuiver horizontale en verticale wanden, en bodems waarbij elke diepte past bij de planten die je op die plek wilt hebben. En uiteindelijk een beplantingsplan. Kies een plek met minimaal zes tot acht uur zon per dag. Leg een folievijver niet te dicht bij bomen of struiken. Wortels kunnen de folie beschadigen en er moeten kilo’s herfstbladeren opgevangen worden om te voorkomen dat ze in het water terecht komen. Wil je een wat natuurlijkere vijver? Zorg dan voor mooie ronde vormen en laat de vijverbodem binnen de folie vloeiend aflopen van ondiep naar diep in het midden. Als je anders een hellend vlak onder de folie maakt glijden alle planten daar weg en krijg je kale plekken. Kies je voor een strakke vijver? Gebruik dan mooie strakke lijnen.

 

 

Vijver aanleggen stap 2: voorbereiding graven van de vijver

vijver aanleggen stap 2
Dit voorbeeld laat zien hoe het niet moet, vanwege de schuine vlakken onder de folie.

Als je het ontwerp klaar hebt is ga je de aanleg goed voorbereiden. Zorg ervoor dat al het materiaal en gereedschap in huis is. Je kunt ervoor kiezen om een voorgevormde kunststof
bak te gebruiken die je in de grond graaft, maar het is natuurlijk het mooiste om vijverfolie te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond egaal wordt gemaakt en het is heel belangrijk dat de grond rond de vijver vrij is van wortels van planten en bomen. Deze kunnen op een later tijdstip door het folie heen groeien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vervolgens geef je duidelijk de contouren van de vijver aan door kunstofpaaltjes om de 60 cm in de grond te slaan. Graaf het hele vijveroppervlak uit tot de diepte van het ondiepste plantoppervlak en schroef met RVS schroeven een kunstof beschoeïngslat waterpas tegen de paaltjes. Herhaal dit proces bij elke verdere dieptestap van de vijver. Bedenk dat op elk schuin folieoppervlak geen enkele bedekking blijft liggen zodat hier altijd kaal folie zichtbaar zal blijven.

Wij adviseren ook om plateaus te maken ivm de verschillende waterplanten. Waterplanten zijn namelijk actief op verschillende dieptes. Indien je kiest voor een spiegelvijver zijn plateaus natuurlijk niet nodig. Houd er rekening mee dat het onderste deel van de vijver 10 cm dieper wordt dan de geplande diepte. Hier komt namelijk 20 cm aan substraat en eventueel vijveraarde en grind. Twijfel je over hoe diep iedere zone moet zijn? Neem dan voor de zekerheid contact op met onze klantenservice.

Begin met graven van de gehele vijveroppervlakte en werk vervolgens steeds verder naar het midden. Zorg dat je ten aller tijden alles meet en zorgt dat het waterpas is. Let tijdens het graven goed op wortels en andere scherpe uitsteeksels. Haal deze allemaal weg. Laat de vijverkuil na het graven niet te lang open en bloot liggen. Deze werkwijze voorkomt dat tijdens onderhoud een plateaurand onder de folie afkalft.

 

Vijver aanleggen stap 3: vijverfolie aanbrengen

vijver aanleg stap 3
Folie aanleggen voor vijver met helaas dezelfde schuine vlakken

Voordat je vijverfolie gaat aanbrengen is het belangrijk dat je een laag van ongeveer 10 cm wit zand aanbrengt. Deze laag dient als een soort extra bescherming en is daarnaast een bed voor het folie. Als de vijverfolie rechtstreeks op kleigrond gelegd wordt, kan opkomend grondwater de folie omhoog drukken. De bedding van grof wit zand verspreidt deze druk en leidt het grondwater naar de zijkanten weg. Vervolgens kun je het vijverfolie gaan neerleggen. Houd voor de hoeveelheid vijverfolie de volgende vuistregel aan:

  • Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm
  • Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm

Leg het folie op de bodem en probeer er niet op te lopen. Zorg ervoor dat het niet al te strak ligt, want als het water in de vijver wordt gepompt komt het folie door de druk nog strakker te liggen. Als er nog geen water in de vijver ligt, lijkt het lelijk, maar dit lost zich vanzelf op zodra de vijver wordt gevuld. Laat een folierand van minstens 50 cm zitten. Deze kan later, bij de randafwerking, ingraven worden.

Als de folie er netjes in ligt, kunnen alle substraten en plantbedden ingebracht en beplant worden. Ook waterlelie manden kunnen geplaatst worden.

 

Vijver aanleggen stap 4: het vullen van de vijver

vijver aanleg stap 4
Water vullen voor de vijver

Het is bijna tijd om de vijver te gaan vullen. Maar voordat je de kraan openzet, bedek je de hele vijverbodem met substraat. Voeg gelijktijdig een dosis Bacterial toe, waterzuiverende bacteriën die snel een stabiel vijvermilieu creëren. Gebruik altijd speciale vijveraarde en geen tuinaarde of potgrond. Lees hier meer over het maken van een goede bodem voor de vijver.  Nu kun je de vijver helemaal vullen met water. Gebruik hiervoor bij voorkeur gewoon schoon kraanwater. Sproei de eerste laag van 10 cm gelijkmatig in de vijver om opwoelen van aardetypes te voorkomen, tegelijkertijd kun je met de sproeier de verdere aanplant vochtig houden. Nadien kun je de vijver sneller vullen met een open slang, maar zorg dat die vast staat en niet gericht op aarde gedeeltes. Regenwater uit dakgoot of regenton is minder geschikt om de vijver mee te vullen omdat regenwater zachter en zuurder is en een te hoog gehalte aan voedingsstoffen kan bevatten. Neem voor en na het vullen de watermeterstand op om de exacte inhoud van de vijver te weten. De randafwerking heb je als het goed is meegenomen in het ontwerp. Ook dit is weer een belangrijke stap, want je moet ervoor zorgen dat tegels of balken waterpas liggen en je dient ook rekening te houden met het feit dat er mensen op gaan staan. Daarnaast is een scheve rand lelijk. Bij een natuurlijke vijver valt dit minder op en kun je kleine afwijkingen achteraf makkelijker camoufleren met moerasplanten.

De inhoud van de vijver is op GH en KH waarde na klaar. Het inbrengen van zuurstofplanten op de bedden kan ook nu nog plaats vinden als het zuurstofplant bossen met verzwaring betreft.

Wij hopen dat je hebt geleerd van dit blog en dat wij je op weg hebben geholpen met het starten van een vijver. Als er vragen zijn, dan beantwoorden wij deze graag. Vond je dit blog interessant? Deel deze dan op de social media op bijvoorbeeld Facebook. Dit zouden wij erg op prijs stellen.

 

 

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid