Vijvertips voor het voorjaar

Vijvertips voor het voorjaar

Geplaatst op

Handige vijvertips voor het voorjaar

In het voorjaar begint de vijver weer te leven en dan wordt het tijd om onderhoud te gaan plegen aan de vijver. In ons nieuwste blog geven we vijvertips voor de lente! De werkzaamheden voor het voorjaar bestaan eigenlijk uit 4 verschillende categorieën:

  • Onderhoud aan je vijvertechniek
  • Onderhoud aan de waterplanten
  • Op peil brengen van de waterkwaliteit
  • Controleer je vissen

Ben je van plan om een nieuwe vijver te starten, lees dan ons blog “vijver aanleggen, een handig stappenplan

 

Vijvertips voor het voorjaar

 

Onderhoud aan je vijvertechniek

Onder vijvertips voor het voorjaar horen ook tips voor de onderhoud van je vijvertechniek in de vijver. Hierbij moet je denken aan onderhoud van het filter en de pomp. Als de watertemperatuur boven de 7 graden komt, dan kan het filter weer opgestart worden. Indien je het filter in de winter hebt uitgeschakeld, dan is de bacteriekolonie afgestorven. Deze kolonie moet net als het filter weer opgestart worden.

 

Controleer alle apparaten, slangen en aansluitingen op lekkages en beschadigingen. In de winter kunnen onderdelen kapot gevroren zijn die dan Bacterial voor de vijververvangen moeten worden. Vervolgens maak je het filtermateriaal schoon. Controleer of de UV-C lamp nog werkt (let op! Kijk nooit in de lamp). Vervang ieder voorjaar de UV-C lamp voor een blijvend resultaat. Bestel nieuwe onderdelen voor al je vijverapparatuur in de onderdelenshop van Velda. Als alles is gecontroleerd en schoongemaakt, kunnen het filter en de pomp weer worden aangezet. Gebruik bij het opstarten van het filter onze Bacterial Filterstart. Houd er rekening mee dat het zeker 6 tot 8 weken duurt voordat er zich voldoende micro-organismen hebben ontwikkeld.

 

Onderhoud aan de waterplanten

Het wordt weer voorjaar en wat geldt voor planten in de tuin, geldt ook voor planten in het water. Ze komen weer langzaam tot bloei. Verwijder dode plantendelen en slib van de bodem. Dit kun je doen door gebruik te maken van Bio Oxydator. Belangrijk is verder om nu de waterhardheid te controleren. Planten groeien namelijk het beste in water met de juiste hardheid. Deze hardheid of GH-waarde dient
tenminste 8° DH te zijn. 
Het is aan te raden om de waterplanten en waterlelies even te verplanten en nieuwe aarde en groeibollen toe te voegen.

In april kun je eventueel nieuwe waterlelies planten. Gebruik hiervoor speciaal voor waterlelies samengestelde voedingsaarde met blauwklei en gedroogde laagveenturf.

Moerasplanten kun je nu vermeerderen en verpoten. Gebruik voor het oppotten altijd goede plantmanden en moerasplantenaarde. Gebruik nooit tuinaarde. Deze is te rijk aan voedingsstoffen en zorgt daardoor voor een explosieve algengroei. Plaats de moerasplanten eens in van die leuke drijvende plantenmanden voor prachtig begroeide eilandjes in de vijver.

 

Op peil brengen van de waterkwaliteit

Test om de 2 weken even de waterkwaliteit. Dit kan met de watertest van Velda. Zo’n vijvertest is eenvoudig in gebruik en bevat de belangrijkste watertesten namelijk de pH-waarde, GH-waarde en KH-waarde.  Download ook de Pond Test App van Velda op je smartphone of tablet. Hiermee kun je de waterwaarden bepalen en bewaren om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van je vijver. Breng dan de waarden
zonodig op peil met GH Plus, KH plus of pH min. Dit is belangrijk om te doen, zeker in deze periode zodat de waterplanten goed kunnen gaan groeien.

Zorg er daarnaast voor dat algen geen kans hebben in deze periode. Algen groeien makkelijker dan waterplanten en zorgen er ook voor dat waterplanten minder hard groeien. Verwijder dus altijd groene alg en draadalg en gebruik indien nodig Algenstop.

 

Controleer je vissen

Controleer je vissen op verschillende ziekteverschijnselen. Watachtige plekken, zweren of schommelende bewegingen duiden op parasitaire aandoeningen die al vroeg in het voorjaar kunnen voorkomen. Ook openstaande kieuwen en een snelle ademhaling kunnen hier op duiden. Vissen hebben in de winter erg weinig gedaan en hun conditie is daardoor slecht. Je kunt ze weer in topconditie brengen met bijvoorbeeld een Biofit vijverkuur. Blijf je vissen altijd controleren! Het is van belang om zieke vissen zo snel mogelijk in een aparte bak te zetten om ze direct te
behandelen. Dit doe je om besmetting van de andere vissen te voorkomen. Als je twijfelt over een bepaalde aandoening, laat dan altijd even een deskundige naar de vis kijken die eventueel microscopisch onderzoek kan doen.

Vanaf een watertemperatuur van 10 graden Celsius kun je de vissen weer volledig voeren. Gebruik altijd goed visvoer met veel vitaminen en mineralen en voer nooit te veel! Zorg ervoor dat het voer binnen 5 minuten wordt opgegeten. Te veel voeren zorgt voor algengroei.

Heb je vragen over de vijver tips voor de lente of een algemene vraag? Stel deze dan via onze Facebook pagina. Vond je dit blog interessant? Dan mag je deze natuurlijk altijd delen.

 

 

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid