Waterwaarden van de vijver meten

Geplaatst op

Wij krijgen veel vragen over de waterkwaliteit, het meten van de waterwaarden en de betekenis van de verschillende waardes. Daarom schrijven we deze keer een blog over de waterkwaliteit en waterwaarden.

Het houden van een vijver in de tuin is een leuke bezigheid. De aanblik van vissen die mooi rustig rondzwemmen is voor veel vijverliefhebbers goud waard. Echter is het op pijl houden van de waterkwaliteit soms een lastige bezigheid. Het creëren van een natuurlijk evenwicht in de vijver is lastig, omdat de vijvers vaak niet zo groot zijn en er toch veel vissen in zwemmen. Daarnaast wil iedereen natuurlijk zo kraakhelder mogelijk vijverwater. 

De juiste waterkwaliteit is belangrijk!

Er moeten daarom een aantal maatregelen genomen worden om de juiste waterkwaliteit te garanderen. Doe je dit niet, dan heb je kans op algengroei of zieke vissen. Denk hierbij aan het aanbrengen van vijversubstraat en waterplanten en het installeren van een filter en andere apparatuur. Toch vinden er in een vijver verschillende processen plaats, waardoor waterwaarden makkelijk kunnen veranderen. Vissen die hun uitwerpselen kwijt moeten, een grote stortbui of juist een aantal dagen achter elkaar warm weer en zonneschijn. Het is dus daarom belangrijk om iedere week de waterwaarden te meten. Dit kost niet veel tijd en je weet altijd zeker hoe de waterkwaliteit ervoor staat. Heb je last van groen vijverwater? Lees dan ons blog “hoe krijg ik mijn vijver weer helder“.waterwaarden testen

Er zijn veel verschillende waterwaardes, de belangrijkste zijn de: pH waarde, GH waarde en de KH waarde. We zullen deze waarden hieronder behandelen. Deze en andere waarden zijn eenvoudig te meten met de vloeistoftest of teststrips van Velda en bij te houden in de speciale Velda app.

pH waarde meten

De pH waarde geeft aan hoe zuur water is. Zuur water heeft een pH onder de 7. Basisch water heeft een pH waarde boven de 7. Inzicht in de pH-waarde van het vijverwater is van groot belang, omdat het ons iets vertelt over het CO2-gehalte in het water. Als we de pH waarde (ofwel CO2-gehalte) willen meten, moeten we ook de KH-waarde meten, de carbonaathardheid. Als beide waarden bekend zijn kunnen we vrij nauwkeurig het CO2-gehalte per liter water aflezen. Voor een goede plantengroei is minimaal 5 mg CO2 per liter vijverwater nodig.

Als ’s morgens vroeg de pH-waarde relatief laag is (pH 7 – 8) en ’s avonds gemeten relatief hoog (pH 8 – 9) dan functioneert het vijvermilieu, zullen de planten goed groeien en zal het water helder zijn.

Een te hoge pH-waarde (pH 9 tot pH 10) hoeft geen probleem te zijn, maar is altijd het gevolg van een slecht functionerend vijvermilieu. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de activiteit van de micro-organismen nihil is. Het kan ook zijn dat er een biogene ontkalking in het milieu plaatsvindt door bovenmatige algengroei. Om de pH waarde weer op het juiste pijl te krijgen heeft Velda speciale pH min ontwikkeld. Klik hier voor meer informatie over de pH waarde

 

GH waarde meten

De gezamenlijke hardheid van het water wordt bepaald door calcium en magnesium. Dit wordt de GH-waarde van het water genoemd en wordt uitgedrukt in Duitse hardheid graden (°dH). Een juiste GH-waarde voor vijverwater ligt tussen 8° en 12° dH. Dit is om meerdere redenen van belang. De meeste soorten vijverplanten groeien optimaal binnen deze waarden en verder is in dit middelharde water de ontwikkeling en activiteit van de micro-organismen optimaal. Ook de zuurstofvoorziening is bij deze waarden het beste gewaarborgd.

GH waarde berekenenDoor weersinvloeden (regen, hagel, sneeuw) en biologische processen onthardt het vijverwater voortdurend. Controleer daarom ook deze waarde wekelijks met de watertests van Velda. Klik hier voor meer informatie over de GH waarde. Wanneer de GH waarde in de vijver te laag is, kan deze langdurig worden verhoogd met speciaal daarvoor bedoelde middelen zoals GH plus.

 

KH waarde meten

De carbonaathardheid of KH-waarde, is een belangrijke pijler in het vijvermilieu. De KH-waarde wordt wel tijdelijke hardheid genoemd. Ook wordt wel gesproken van het zuurbindende vermogen.
Carbonaat ontstaat door binding van vrij koolzuur (CO2) aan calcium en of magnesium. Het vormt daarmee een koolzuur (CO2) buffer voor waterplanten en algen. Wanneer het vijvermilieu (micro-organismen) voldoende CO2 vrijgeeft om de behoefte te dekken voor de plantengroei, zal de KH-waarde stabiel blijven. Wanneer echter de behoefte van de planten aan CO2 hoger is dan het aanbod, zal de CO2-bron uit het carbonaat worden aangesproken en daalt de KH-waarde. Een goede KH-waarde ligt tussen 6° en 8°dH. Met een eenvoudige test is ook deze waarde te bepalen.

In nieuwe vijvers, maar ook in stagnerende vijvers, kan het nodig zijn de carbonaathardheid te verhogen. Hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar die langdurig de KH waarde verhogen, zoals KH plus. Klik hier voor meer informatie over de KH waarde in de vijver.

 

Wij hopen dat het iets duidelijker is geworden wat er allemaal aan waarden gebeurd in de vijver. Heb je vragen over dit blog of een andere vraag, stel deze dan via onze Facebook pagina en wij helpen je graag verder. Daarnaast zijn verschillende vragen te vinden op onze veel gestelde vragen pagina.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid