Wat kun je nú doen om deze zomer algen te voorkomen?

Wat kun je nú doen om deze zomer algen te voorkomen?

Geplaatst op

Op internet kom je honderden tips en ideeën tegen om algen te voorkomen in je vijver. Maar wat kun je vandaag nog doen, om deze zomer algen te voorkomen in je vijver? We hebben 3 belangrijke maatregelen voor je, waar je direct mee aan de slag kunt. Maar eerst willen we even stilstaan bij wat algen eigenlijk zijn.

Meest voorkomende algen

De meest voorkomende algen in je vijver zijn draadalgen en zweefalgen. Deze laatste kennen we als de veroorzaker van het zogenaamde groene water en kan zelfs onaangenaam gaan ruiken. In draadalgen kunnen vissen verstrikt raken en doodgaan en filters kunnen erdoor verstopt raken. Vervelend dus!

Algen komen in principe voor in elk vijverwater. Het zijn hele kleine plantjes. We gaan ze pas zien als ze overmatig groeien. Dat doen ze als er voldoende voedingsstoffen zijn in conbinatie met veel zonlicht. Heel gewoon overigens, alle groene planten doen dit. Fotosynthese noemen de wetenschappers dat.

Kleine vijver

Wanneer je een relatief kleine vijver hebt, heb je eerder last van algen dan wanneer je een grote vijver hebt. Dat komt omdat het biologische evenwicht in je vijver sneller verstoord raakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het geven van te veel voer aan je vissen of een teveel aan zonlicht. Vergelijk het maar met een kopje espresso waar je suiker in doet. Een klontje is genoeg, maar 2 klontjes maakt de koffie gelijk te zoet. Als je diezelfde 2 klontjes in een grote beker met koffie doet, dan is het verschil in smaak tussen een of twee klontjes suiker nauwelijks te proeven en moeten er nog een paar klontjes bij voor hetzelfde effect.

Drie maatregelen tegen algen

Er zijn 3 voorzorgsmaatregelen die je vandaag nog kunt treffen om deze zomer algen te voorkomen. Met name als je een kleine vijver hebt!

 1. Zorg voor meer schaduw op de vijver
  Dit kun je doen door het plaatsen van hoge planten bij de vijver of door meer waterplanten in de vijver zelf te plaatsen. Denk aan waterlelies en drijfplanten. Een minder fraaie oplossing is het aanbrengen van bijvoorbeeld een schaduwdoek.
 2. Controleer de GH-waarde en KH-waarde (en pas deze desgewenst aan)
  Vijvers hebben relatief hard water nodig, een GH-waarde van rond de 12°dH en een KH-waarde van rond de 8°dH. Bij deze waardes of zelfs bij hogere waardes groeien waterplanten – en in het bijzonder zuurstofplanten – uitermate hard waardoor ze veel voeding uit het water halen. Er blijft dan minder voeding over voor algen. Vergelijk het maar met je gazon. Indien er veel mos tussen het gras zit, is het toevoegen van kalk (= mineralen) en meststoffen de beste remedie tegen mos. Mos houdt namelijk niet van een kalkrijke ondergrond, en gras wel. Wanneer het gras dan ook nog de juiste voeding krijgt, groeit het letterlijk over het mos heen.
  Controleer daarom de GH-waarde en KH-waarde van je vijverwater en verhoog beide indien noodzakelijk. Voor het controleren van de GH-waarde en KH-waarde zijn handige kant-en-klaar-setjes te koop. Ook is er een handige app om je vijverwater mee te controleren.
 3. Verminder het slib op de bodem
  Op de bodem van je vijver bevindt zich een laag organisch afval, het zogenoemde bodemslib. Dit ontstaat mede door het teveel aan voedingsstoffen in je vijver. Deze laag slib kun je oplossen met speciaal daarvoor bedoelde middelen zoals een bio-oxydator.

Om helemaal op zeker te gaan kun je na de bovengenoemde 3 maatregelen nog een anti-draadalg-middel toevoegen of een uvc unit tegen zweefalgen.

Tot slot nog een paar tips om rekening mee te houden om algen te voorkomen! Zet geen nieuwe vissen in de vijver. Hoe leuk die vissen ook zijn, een teveel aan vissen in je vijver zorgt voor extra veel uitwerpselen die weer een voedingsbron zijn voor algen. En, voer je vissen niet te veel. Niet opgegeten voer zorgt voor een toename van voedingsstoffen.

We wensen je veel vijverplezier de komende maanden!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid