Checklist: vijver & vakantie

Checklist: vijver & vakantie

Geplaatst op

De vakantieperiode is weer begonnen en zoals ieder jaar gaan velen van ons zelf ook op vakantie. Lekker in eigen land of naar een warm buitenland. Maar hoe zit het met de vijver als je met afwezig bent, wat doe je met de vissen? Wij hebben een korte checklist voor je opgesteld waarmee je je vijver gerust kunt achterlaten als jij met vakantie bent.

Vissen voeren

Een paar dagen houden je vissen het wel vol zonder voer. Maar als je langer wegblijft, is het verstandig iets te regelen voor de tijd dat je weg bent. Wanneer je de buurman of een bekende vraagt de vissen te voeren, geef ze dan wel hele duidelijke instructies mee. Spreek bijvoorbeeld af dat ze de vissen alleen om de dag voer geven, omdat mensen zonder vijver de neiging hebben om veel te veel voer te geven per keer. Zelfs wanneer ze heldere instructies hebben gekregen. Lees hiervoor ook ons eerdere bericht over verantwoord vissen voeren.

Niet vooruit voeren

Ga je vissen vooral niet heel veel voer vooraf geven, zodat ze dan voor een paar dagen genoeg hebben. Zo werkt dat niet bij vissen. Vissen eten per keer hele kleine porties en wat teveel is eten ze niet op en zakt naar de bodem waar het een voedingsbron vormt voor bijvoorbeeld algen.

Niet compenseren

Als je vissen bij terugkomst een paar dagen niet gegeten hebben, ga dan niet compenseren door ze ineens heel veel voer te geven. Dat werkt eveneens niet. Ook dan geldt namelijk dat je vissen per keer hele kleine porties eten en wat weer teveel is zakt naar de bodem en wordt een voedingsbron voor algen.

Visvoerautomaat

Je kun ook gebruik maken van een visvoerautomaat. Zo’n apparaat geeft op gezette tijden kleine porties visvoer af terwijl jij met vakantie bent. Zorg wel dat er voldoende voer in de automaat zit voor de periode dat je weg bent. Er zijn verschillende soorten visvoerautomaten te koop.

Algenpreventie

Je wilt bij terugkomst geen groene vijver aantreffen omdat het thuis ook mooi weer was tijdens jouw afwezigheid. Meet daarom voor vertrek nog een keer de GH-waarde en KH-waarde van het vijverwater en pas deze aan als ze niet goed zijn. De GH-waarde (gezamenlijke hardheid) is goed wanneer deze tussen de 8° en 12° DH ligt. Wanneer de waarde minder is dan 8° DH, is het belangrijk deze te verhogen. De carbonaathardheid of KH-waarde is goed wanneer deze ligt tussen 6° en 10°DH. Voor het controleren van de GH-waarde en KH-waarde zijn handige kant-en-klaar-setjes te koop. Er is ook een gratis handige app om je vijverwater mee te controleren. Wanneer de waardes niet goed zijn kun je ze voor vertrek nog verbeteren met speciale middelen hiervoor.

Controle techniek

Wanneer je veel techniek in je vijver hebt, zoals pompen, filters en UV-C lampen, controleer deze dan voor vertrek nog een keer grondig. Kijk of ze goed functioneren en of de filters schoon zijn. Zie ook ons eerdere artikel; Vijverfiltermaterialen, doorspoelen of vervangen?

We wensen je alvast een hele fijne vakantie!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid