Tips voor verantwoord vissen voeren

Tips voor verantwoord vissen voeren

Geplaatst op

Het wordt weer mooier weer, we zitten weer vaker bij de vijver. En het voeren van je vissen is dan een leuke, ja soms spectaculaire bezigheid. Sommige vissen springen bij het voeren letterlijk uit het water. Het voeren van vissen is onze enige interactie met de vissen. We neigen het daarom te vaak te doen. En te veel. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om je vissen verantwoord te voeren.

Geef kleine porties voer

Vissen eten de hele dag door en eten daarom in kleine porties. Alles wat de vissen niet eten verdwijnt naar de bodem waar het een voedselbron wordt voor algen. Geef daarom de vissen niet meer voer dan ze in 5 minuten eten. Hou er rekening mee dat vissen een hele kleine maag hebben. Veel kleiner dat die van ons. Wat voor ons weinig lijkt, is voor vissen nog steeds een enorme portie. Verwijder eventueel het teveel aan voer met een schepnet.

Geef 1 á 2 keer per dag voer

We geven onze vissen eerder te veel voer dan te weinig. Het is daarom raadzaam ze maximaal 2 x per dag te voeren. Tenzij je jonge steuren hebt tot 20 centimeter. Deze moeten 3 tot 5 keer per dag worden gevoerd.

Voorkom overvoeren

Niet alleen eten de vissen het teveel aan voer niet op (hetgeen een voedingsbodem voor algen is), ook zullen de vissen meer afval produceren wanneer ze meer eten dan noodzakelijk. Naast algengroei, kan overvoeren leiden tot te veel ammonia en nitraat in je vijver, een laag zuurstofgehalte, een lage pH waarde en vinrot.

Spreid het visvoer

Gooi niet alle voer op een plek in de vijver, maar spreid kleinere porties over de hele vijver. Zo kan iedere vis iets eten en krijgen niet alleen de grote of agressieve vissen genoeg voer.

Hou rekening met de soorten vissen

Stem het voer en de voedertijden af op de vissen in je vijver. Heb je verschillende soorten vissen in je vijver geef dan een gecombineerd voer zodat elke vis het geschikte voer kan eten. Stel eventueel zelf voer samen of geef verschillend voer op verschillende plekken in de vijver. Wist je dat er ook speciaal voer is om bijvoorbeeld het kleurenpatroon van goudvissen, goudwinden en karperachtigen versterken?
Let ook op de tijdstippen van voeren, niet elke vis is gedurende de dag even actief. Hou daar rekening mee met voeren door bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avond te voeren.

Gebruik kwaliteitsvoer

Je vissen hebben het hele jaar door vitamines en mineralen nodig om gezond te blijven. Wanneer bijvoorbeeld de felle kleuren van je vissen verbleken en de vissen minder actief worden, kan het goed zijn dat ze een tekort aan vitamines en mineralen hebben. Let ook op andere ziektebeelden die in veel gevallen terug te voeren zijn tot een tekort aan vitamines en mineralen. Geef daarom je vissen altijd een kwaliteitsvoer. Dit voer is verrijkt met sporenelementen en extra vitaminen.

Geef af en toe verse groente

Geef je vissen een of twee keer per week verse groeten zoals wortel, courgette, komkommer en sla. Je vissen vinden het lekker en het is gezond voor ze.. Snijdt de groenten wel eerst in kleine stukjes en zorg ervoor dat de niet opgegeten groenten binnen 48 uur worden verwijderd uit je vijver anders gaan deze te rotten.

Waak over jonge vis

Pasgeboren vissen zijn nog te klein om het reguliere voer te eten. Ook zijn de voedingsbehoeftes anders dan bij volwassen vissen. Vaak moeten ze meerdaags gevoerd worden met speciaal voer. Kijk daarom op internet naar de specifieke behoeftes van jouw jonge vissen of vraag het aan je vijverleverancier. Zo groeien jouw jonge vissen gezond op.

En tot slot, tref vakantiemaatregelen

Ga je met vakantie? Vergeet dan je vissen niet. Ondanks dat volwassen vissen best een paar dagen zonder voer kunnen, is het verstandig iets te regelen voor de tijd dat je weg bent. Vraag je de buurman of een bekende de vissen te voeren, geef ze dan hele duidelijke instructies, bijvoorbeeld deze tips. Spreek af dat ze om de dag voer geven omdat mensen zonder vijver de nijging hebben om veel te veel voer te geven per keer, zelfs nadat ze heldere instructies hebben gekregen.
Je kun ook het gebruik van een visvoerautomaat overwegen. Deze geeft op gezette tijden kleine porties visvoer af. Zorg wel dat er voldoende voer in de automaat zit voor de periode dat je weg bent.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid