Beluchten, beluchten en … beluchten

Beluchten, beluchten en … beluchten

Geplaatst op

De afgelopen dagen is het heerlijk weer geweest met hier en daar temperaturen van boven de 25 graden. Natuurlijk genieten we van dit prachtige zomerweer. Maar wanneer het een aantal dagen zulk mooi weer is, is de temperatuur van je vijverwater ook toegenomen. Een puntje van aandacht voor elke vijverbezitter!

Met de toenemende temperaturen van het water, neemt de hoeveelheid zuurstof in het vijverwater af. Want hoe hoger de temperatuur van het water, des te lager het zuurstofgehalte. Zuurstoftekort kan vissterfte veroorzaken en groen water door algenbloei. Beluchten, beluchten en beluchten is het devies.

Vissen en zuurstof

Aan het gedrag van je vissen kun je veel afleiding t.a.v. het zuurstofgehalte in je vijver. Als er te weinig zuurstof in je vijverwater zit, hangen de vissen vaak loom en luchthappend aan de oppervlakte. Ook zwemmen ze veel op die plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval. Vissen die sterven door zuurstofgebrek hebben geen uiterlijke verschijnselen van ziekte. En meestal sterven de grootste vissen het eerst. Zij hebben immers de meeste zuurstof nodig. Ook zijn er vissen die een grotere behoefte hebben aan zuurstof dan andere soorten, bijvoorbeeld de goudwinde en de steur.

Nog minder zuurstof in het water

Planten en algen verbruiken ’s nachts zuurstof in plaats van dat ze zuurstof leveren. Hierdoor is het zuurstofgehalte van het vijverwater ’s morgens aanzienlijk lager dan overdag of ’s avonds. Sterfte van je vissen als gevolg van zuurstofgebrek komt daardoor meestal in de ochtend voor.

Wanneer je vijver ook nog eens belast wordt door organisch afval zoals bodemslib, plantenresten, overmatig voeren en overbezetting aan vissen met dito uitwerpselen, zal het zuurstofgehalte ook lager zijn. Dit komt doordat de bacteriën in de filters en in de vijver zelf, het organisch afval afbreken en daarbij grote hoeveelheden zuurstof verbruiken. Dat organische afval zorgt ook nog eens voor een teveel aan fosfaat en nitraat, hetgeen de oorzaak is van algenbloei en groen water.

Vijvers met een relatief klein wateroppervlak nemen overigens minder zuurstof uit de lucht op dan vijvers met een groter oppervlak. Een kleinere vijver zal dus sneller last van een zuurstoftekort hebben dan een grotere.

Zuurstoftekort openbaart zich bij warm weer

Tip van Velda!

Let op bij zomerse onweersbuien! Voorafgaand aan en tijdens zomerse onweersbuien daalt de luchtdruk zeer snel. Het gevolg is een nog lager zuurstofgehalte in het vijverwater. Want hoe lager de luchtdruk, hoe minder zuurstof mengt met het vijverwater.

Zuurstoftekort kan dus verschillende oorzaken hebben en openbaart zich vooral bij warm weer. Maar wat kun je ertegen doen? Breng bij aanhoudend warm weer een luchtpomp met een bruissteen aan in de vijver als deze normaal gesproken geen bewegend water kent. Het aanbrengen ervan is eenvoudig en snel gedaan. Ook kun je op andere manieren het water permanent in beweging houden met bijvoorbeeld een waterval, fontein of een vijverfilter. Met deze laatste houd je direct het water ook schoner. Heb je al een filterpomp, beluchtingen, watervallen, fonteinen etc, hou deze dan in de zomerse warme maanden zoveel mogelijk in werking. Ook ‘s nachts! Beluchten, beluchten en beluchten is het devies om zuurstoftekort tegen te gaan.

Mijn vissen happen naar lucht

In acute gevallen, maar ook bij lang aanhoudend hoge temperaturen en vooral als er onweer op komst is, is het zaak het zuurstofgehalte snel te verhogen. Geen nood en snel handelen. Probeer op alle mogelijke manieren meer zuurstof toe te voegen aan het vijverwater door meer waterbeweging. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een luchtpomp met bruissteen. Ook kun je eventueel water inspuiten of ingieten met behulp van tuinslang of desnoods emmers. Kortom, zorgen voor zoveel mogelijk beweging van het wateroppervlak.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid