Vijveronderhoud juni

Vijveronderhoud juni

Juni heet ook wel de ‘groeimaand’ en wordt niet voor niets zo genoemd. Vaak overweldigend loopt het groen nu uit en dit is dan ook de tijd om het groen uit te dunnen.

Vijverplanten onderhouden

Ook de planten in de vijver groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het wateroppervlak dicht dreigt te groeien is het verstandig de vijverplanten uit te dunnen. Beperk het aantal leliebladeren door deze onder het waterniveau af te knippen. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciaal gereedschap. Te dicht op elkaar groeiende leliebladeren steken later boven het water uit, waardoor ze gevoeliger zijn voor de leliekever en eerder afsterven.

Onderhoud vijverwater

Er waait in de groeimaand veel stuifmeel en ander stof op en in de vijver. Hou daarom het oppervlak van het vijverwater helder met behulp van een oppervlakte afzuiger, bijvoorbeeld een Pond Skimmer. Let erop dat de KH-waarde of carbonaathardheid hoog genoeg blijft in deze periode. Dit resulteert in kraakhelder water en voorkomt algengroei. De KH-Waarde bepaalt het ‘zuurbindend vermogen’, wat weer belangrijk is voor de groei van zuurstofplanten. De KH-waarde kan worden bepaald met behulp van speciaal daarvoor bedoelde testen. Gebruik eventueel handige vijverapps om de KH-waarde te op te slaan en te monitoren.

Vijvervissen onderhoud

Voor de meeste vissen in de vijver is het noodzakelijk om deze te beschermen. Hiervoor zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar. Jonge visjes kun je nu bijvoeren met fijngewreven visvoer, bijvoorbeeld 3-Colour Pellet Food. Ze groeien dan snel en na 10 tot 12 weken worden ze door de andere vissen niet meer gejaagd. Ziekteverschijnselen doen zich vooral voor bij de nieuwe vissen in de vijver.

Onderhoud juni op een rij

Het belangrijkste onderhoud in juni in een overzicht:

  • Vijverplanten uitdunnen
  • Leliebladeren beperken en onder waterniveau afknippen
  • Oppervlakte schoonhouden
  • KH-waarde monitoren en eventueel verhogen met CO2 tabs
  • Vissen beschermen tegen gevaar van buitenaf

Uw privacy is belangrijk voor ons

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Lees ons privacybeleid