Zonnebaars, het ongedierte onder controle

TIP! van Velda

Zonnebaarzen kweken zeer gemakkelijk voort. Eén stelletje kan in een jaar zorgen voor honderden nakomelingen. Om dit te voorkomen wordt aanbevolen slechts één zonnebaars in een vijver te houden.

De zonnebaars is oorspronkelijk een Noord-Amerikaanse vijvervis. Hij is prachtig goudgevlekt gekleurd. Deze Noord-Amerikaanse baars eet muggenlarven, bloedzuigers en wormen die op andere vijvervissen parasiteren. Ook eet de vis eieren en broed van andere vissensoorten en amfibieën. Zonnebaarzen kweken zeer gemakkelijk voort.

Eén stelletje kan in een jaar zorgen voor honderden nakomelingen. Om dit te voorkomen wordt aanbevolen slechts één zonnebaars in een vijver te houden. Deze baars  kun je gemakkelijk tam maken, zodat ze bijvoorbeeld een regenworm uit je hand komen halen. De zonnebaars wordt in de natuur maximaal 15 centimeter hoog en 25 centimeter lang. Het gewicht is dan circa 500 gram. Ze worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud.

Zonnebaars in je vijver

Zonnebaarzen zijn sterke vissen die niet snel ziek worden. Vaak worden zonnebaarzen in (koi)vijvers gezet om het ongedierte zoals insecten en larven onder controle te houden. Nooit meer dan 1 zonnebaars in de vijver plaatsen. Want als ze zich voortplanten en er teveel zonnebaarzen in de vijver komen, zullen ze grotere vissen aanvallen.De vijver dient plaatselijk ongeveer 70 cm diep te zijn en dicht en dun beplante gedeelten te hebben. In de zomer zijn de prachtige kleuren van de zonnebaars vaak erg goed te bewonderen omdat ze dan tegen het wateroppervlak op zoek zijn naar insecten.

Wanneer je wilt kweken met deze vissen is een gedeelte van maximaal 20 centimeter diep belangrijk. De reden hiervoor is dat op deze diepte vaak de nesten worden gebouwd door de vis. Houdt er rekening mee dat dit voor tuinvijvers niet geschikt is omdat voortplanting leidt tot overbevolking en uiteindelijk tot een verstoord vijvermilieu met alle gevolgen van dien. Daarom nogmaals het advies om nooit meer dan 1 zonnebaars in de vijver te plaatsen.

Visvoer voor de zonnebaarsZonnebaars visvoer Nature Fish Food Velda

Zoals gezegd eten zonnebaarzen natuurlijk voer zoals larven en wormen. Daarnaast adviseren wij om zonnebaarzen Nature Fish Food van Velda te geven. De vis houdt van uitgebalanceerd voer dat licht verteerbaar is en dit visvoer is speciaal geselecteerd. Het is verkrijgbaar bij alle grote en kleine tuincentra.

Algemene gegevens van de zonnebaars

Naam: Zonnebaars
Lengte: 10 cm (in de vijver)
Uiterlijk: Geelbeige met groen gevlekt
Leeftijd: 10 tot 12 jaar
Voer: Insecten, parasieten (ook op andere vissen), visseneieren, jong visgebroed en bijvoeren met kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 70 cm diep, maximaal 1 zonnebaars in de vijver
Bescherming:  Noodzakelijk!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid