Help! Mijn vijver bevriest.

Geplaatst op

Grote kans dat we kunnen schaatsen komende week. Leuk, maar niet op je eigen vijver. De ijslaag is niet gunstig voor je vissen en de waterkwaliteit. Schadelijke gassen kunnen niet meer ontsnappen en het zuurstofgehalte neemt snel af. Dus moet je het wateroppervlak gedeeltelijk ijsvrij houden. Velda heeft oplossingen hiervoor, want een wak slaan is vaak dodelijk voor je vissen. Ze lopen inwendig letsel op door de sterke trillingen. 

 

Schaatsen is leuk maar niet op je eigen vijver
Er zijn een paar eenvoudige methodes om ervoor te zorgen dat de vijver niet compleet dichtvriest. De Pond Heater kan gebruikt worden in combinatie met de vijverfilters van Velda, maar ook als standalone in de vijver worden geplaatst.  De pond heater zorgt ervoor dat het gedeelte om de heater niet bevriest. Een andere methode is het plaatsen van een luchtpomp inclusief beluchtingssteentjes in de vijver. De beluchtingssteentjes zorgen er voor dat het vijverwater in beweging blijft en dus niet kan bevriezen. Een bijkomend voordeel is dat het overtollig CO2 sneller wordt afgevoerd.  
Je hoeft niet in paniek te raken als de vijver ondanks maatregelen toch helemaal dichtvriest. Als de waterwaardes in orde zijn en de vijver schoon is, zullen de vissen geen hinder ondervinden. Is de vijver echter meer dan een week aaneengesloten bevroren, dan is actie wel gewenst. Hak nooit een wak in de vijver in de winter! De trillingen die ontstaan kunnen inwendig letsel veroorzaken bij de vissen en kunnen hierdoor sterven. 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid