Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen van onze klanten per categorie weergegeven. Staat je vraag er niet bij? Vind meer informatie over een onderwerp door de zoekbalk te gebruiken of stel deze vraag via onze Facebookpagina.

Beluchting

Waarom is de luchtopbrengst van mijn vijverbeluchting minder geworden?

De membranen van de luchtpomp raken versleten en moeten voor een goede luchtopbrengst en levensduur jaarlijks worden vervangen. Bestel nieuwe onderdelen eenvoudig online via www.vijverproducten.shop. Controleer ook of de luchtslang niet wordt afgeknepen of platgedrukt.

Bodemsubstraat

Wat is het belang van bodemsubstraat?

Vijversubstraat is een poreus gesteente vol microscopisch kleine ruimtes waarin de waterzuiverende bacteriën zich vestigen en vermeerderen. Deze nuttige bacteriën breken organische afvalstoffen af en zorgen voor een biologisch evenwicht in het vijvermilieu. Een dosis Bacterial versnelt dit proces.

Draad- en slijmalgen

Wat kan ik doen tegen draadalgen?

Een oplossing voor de korte termijn is het gebruik van All Clear Powder .Houd hierbij rekening dat je hiermee niet het probleem verhelpt voor de lange termijn.

Groene draadalgen zijn in feite ook waterplanten, maar met een eenvoudige structuur. Ze kunnen echter enorm woekeren en binden daarbij grote hoeveelheden voedingsstoffen.

Oplossing voor de lange termijn is het aanbrengen van meer moerasplanten en waterlelies: bedek het wateroppervlak voor 30-40% met drijfplanten. De waterplanten absorberen de voedingsstoffen, waardoor de algen minder zullen groeien. Zorg ervoor dat de totale hardheid (GH-waarde) van het water ten minste 12 °DH is. Verwijder regelmatig en zoveel mogelijk de draadalgen uit de vijver. Naarmate het plantenbestand groeit en in omvang toeneemt, zal de groei van de draadalg verminderen: de primaire groei van deze algen wordt na verloop van tijd overgenomen door de groei van de waterplanten.

Met de aanschaf van een T-Flow Tronic, een elektrische draad- en slijmalgenbestrijder, heb je gegarandeerd een oplossing voor de lange termijn.

Garantie

garantie

Wanneer een Velda product niet goed functioneert, kun je de handleiding raadplegen.

Vervangingsonderdelen zoals filtermaterialen, UV-C lampen en slangtules kun je eenvoudig online bestellen via www.vijverproducten.shop of vraag ernaar in de vakhandel.

Heb ik recht heb op garantie?

Velda garandeert voor een periode van 2 jaar na aankoop het correct functioneren van al haar technische producten. Wanneer je je aankoop voor garantie registreert bij Velda, kunnen wij voor een snellere afhandeling zorgen ingeval van een probleem of defect. Bewaar de originele aankoopbon en meld het defecte product bij het verkooppunt waar het gekocht is om aanspraak te maken op garantie. 

Hoeveel garantie ontvang ik?

Wanneer een Velda product niet naar behoren functioneert, kun je uiteraard beroep doen op onze garantievoorwaarden. Velda garandeert voor een periode van 2 jaar na aankoop het correct functioneren van al haar technische producten.

Groen water (zweefalgen)

Mijn vijverwater blijft groen, ondanks de reiniging van het filter en vervanging van de lamp, wat moet ik doen?

Groen water betekent dat er zweefalgen in de vijver zitten. Het is mogelijk dat je een filter en UV-C lamp hebt die de hoeveelheid water niet aan kan. Houd ongeveer het volgende aan: een UV-C filter van 18 Watt wordt geadviseerd om een vijver tot 9000 liter helder te houden.

Tip: Als je ook vissen in de vijver hebt; voer nooit te veel. Zorg dat de vissen het uitgestrooide voer binnen een paar minuten opeten. Voer dat niet gegeten wordt, is namelijk een voedingsbron voor algen.

Mijn vijverwater is zeer groen, kan ik het beste Crystal Clear of Alglets gebruiken?

Crystal Clear is een oplossing voor groen water (zweefalgen). Alglets is een oplossing voor draad- en slijmalgen. Je neemt dan echter de oorzaak niet weg en er zullen zich over een tijdje weer nieuwe algen vormen.

Voor een permanente bestrijding van groen water is een UV-C Filter zeer geschikt.

Mijn vijverwater is zeer groen, kan ik het beste Crystal Clear of Alglets gebruiken?

Tegen groen water (zweefalgen) is Crystal Clear een oplossing. Alglets zijn een oplossing tegen draad- en slijmalgen. Je neemt dan echter de oorzaak niet weg en er zullen zich over een tijdje weer nieuwe algen vormen.

Voor een directe bestrijding (en permanente oplossing) van groen water is een UV-C Filter zeer geschikt.

Mijn vijverwater blijft groen, ondanks de reiniging van het filter en vervanging van de lamp, wat moet ik doen?

Groen water betekent dat je last hebt van zweefalgen. Het is mogelijk dat je filter en UV-C lamp hebt, die de hoeveelheid water niet aan kan. Houd ongeveer het volgende aan: een UV-C filter van 18 Watt zou voldoende moeten zijn om een vijver tot 20.000 liter helder te houden

Probeer daarnaast een aantal dagen wat minder te voeren. Het kan zijn dat er te veel gevoerd wordt waardoor algen meer kans hebben te groeien.

Crystal Clear: ik heb Crystal Clear toegediend, maar 6 uur later is de vijver nog steeds groen, wat moet ik doen?

Crystal Clear werkt niet goed als er (te) veel beweging in het water is, waardoor het binden niet lukt. Ook een teveel aan opgeloste stoffen in het water kunnen de werking verstoren. Een deel van het water verversen is hiertegen een goede remedie. Ververs bijvoorbeeld 25% van het water en herhaal dit om de 2 à 3 dagen (in totaal 3x).

Tegen groen water (zweefalgen) is Crystal Clear een korte termijn oplossing. Het middel bindt de algen (vlokken) en het water wordt weer helder. Je neemt dan echter de oorzaak niet weg en er kunnen zich in korte tijd weer nieuwe algen vormen.

Mijn vijverwater is groen, wat moet ik doen?

Als je vijverwater groen is, dan heb je zeer grote kans dat je last hebt van algen. Bepaal in eerste instantie wat voor soort alg er in de vijver zit. Als er groene deeltje in het water zweven, dan heb je last van zweefalgen. Een oplossing voor de korte termijn is het gebruik van Velda Crystal Clear. Crystal Clear is een milieuvriendelijk product, dat vuil- en algdeeltjes doet neerslaan op de bodem en het water helder maak.

De oplossing van dit probleem voor de lange termijn omvat een aantal maatregelen. Breng, indien nog niet aanwezig, een laag substraat aan. Voeg gelijktijdig Bacterial (nitrificerende bacteriecultures) toe. Breng meer vijverplanten aan. Goede soorten in dit stadium zijn drijfplanten, zoals watergentiaan, kikkerbeet, Azolla, eendenkroos of waterlelies. Zorg ervoor dat de gezamenlijke waterhardheid (GH-waarde) voldoende hoog is. Deze dient ten minste 8 °DH te zijn. Bij lagere waarden Velda GH-Plus gebruiken om het weer te verhogen.

Wanneer deze maatregelen worden toegepast, zal na verloop van tijd het milieu stabiliseren en de zweefalg verdwijnen. Nadat het water helder is geworden kunnen de zuurstofplanten worden aangebracht. Goede soorten zijn waterpest, hoornblad en fonteinkruid. Ook een uitstekende mogelijkheid om het milieu te verbeteren en daarmee het water helder te maken, is het installeren van de Cross-Flow Biofill. Bij gebruik hiervan garandeert Velda binnen drie maanden een heldere vijver

Koolzuur

Wat is koolzuur precies en waarom is het belangrijk?

Koolzuur is gelijk aan kooldioxide (CO2, in de volksmond ook wel koolzuur genoemd) is van groot belang voor de groei van waterplanten. Als er voldoende CO2 in vrije vorm beschikbaar is voor waterplanten, kunnen ze goed groeien, waardoor onder invloed van licht organische bestanddelen worden omgezet en zuurstof vrijkomt. Dit is het assimilatieproces. Het CO2-gehalte is gedurende een etmaal overigens niet constant. Het fluctueert onder invloed van dag en nacht (assimilatieproces). Onderwaterplanten nemen met behulp van licht CO2 op en geven zuurstof af. Het CO2-gehalte vermindert daarom naarmate de dag vordert. ’s Nachts is het proces omgekeerd; de planten nemen zuurstof op (zij het beperkt) en geven CO2 af (zij het beperkt).

Micro-organismen, de grootste producenten van CO2, produceren zowel overdag als ’s nachts. Dat betekent dat het CO2 zich ’s nachts zal ophopen en in de namiddag beduidend zal afnemen. Dit proces doet zich overigens alleen voor in goed functionerende waterpartijen, dat wil zeggen, wanneer er sprake is van een groeiend bestand onderwaterplanten en voldoende activiteit van de micro-organismen. Met de pH-waarde kunnen we dit proces controleren. Als de pH-waarde ’s morgens vroeg relatief laag is (pH 7-8) en ’s avonds relatief hoog (pH 8-9) dan functioneert het vijvermilieu goed. De planten zullen goed groeien en het water zal helder zijn. Wanneer de pH echter ’s morgens en ’s avonds even hoog is (pH 9 of hoger), is er sprake van stagnatie: de onderwaterplanten groeien niet en het beeld is een vijver vol algen. Na het groeiseizoen zal de pH-waarde dalen. De groei van waterplanten (en algen) stagneert. Zij nemen dus geen CO2 meer op. Het CO2-gehalte in de vijver zal daardoor langzaam toenemen. Indien de GH-waarde (zie hoofdstuk GH) hoog genoeg is, kan het teveel aan CO2 zich binden tot karbonaat en zal het water niet verzuren. De pH-waarde komt niet onder de pH 7. Is de GH-waarde echter te laag, dan is er onvoldoende calcium aanwezig om het overtollige CO2 te binden. Het water verzuurt en er treedt zuurstof gebrek op. De pH-waarde daalt in dit geval naar waarden beneden de pH 6. Met een eenvoudige Aqua test set kan de pH-waarde heel precies worden bepaald.

Reigers

Ik heb een kunststof reiger en toch ben ik vissen kwijt, hoe kan dit?

De kans is groot, dat er toch sprake is van vissenroof door een reiger of een kat, hoewel er een ‘afschrikreiger’ is geplaatst.

Reigers zijn slimme dieren en laten zich helaas niet altijd afschrikken door een kunstreiger. Als decoratie kun je het echter laten staan. Veel doeltreffender is het om bijvoorbeeld de Pond Protector te plaatsen, ongevaarlijk schrikdraad waar de reiger met zijn poten tegen aanloopt. Bij aanraking ontstaat er een schrikreactie, waardoor reigers maar ook katten de vijver in het vervolg liever zullen mijden.

Velda heeft daarnaast de Laser Guard in het assortiment. Met o.a. laserstralen is het een zeer effectief product tegen reigers en andere bedreigers van vissen. Kijk hier voor het gehele assortiment reigerverschrikkers.

UV-C lampen

De UV-C lamp werkt niet op volle sterkte, hoe kan dat?

Pas na een week of twee is de opbrengst van de UV-C PL lamp optimaal. Dit is een normaal proces voor dit type lamp. Bij continu gebruik is de effectieve levensduur van de UV-C lamp ongeveer een jaar. Vervang de lamp bij voorkeur in het voorjaar en maak ook het kwartsglas schoon. Bestel nieuwe onderdelen eenvoudig online via www.vijverproducten.shop.

Velda producten

Floating Combi Filter, hoe weet ik of de UV-C lamp het nog doet?
Als je het Combi Filter uit het water haalt en de buitenmantel verwijdert, dan kun je door filterschuim de UV lamp zien branden. Het Combi Filter moet natuurlijk wel aangesloten zijn.
PAS OP! Kijk niet van dichtbij en te lang in de lamp!
T-Flow Tronic 35 geeft code error 1 check water flow, wat moet ik doen?

De kans is aanwezig dat de geleidbaarheid van het water te laag is en dit kan gemeten worden door een mok water te pakken en hier een 20 tal korrels zout in op te lossen. Vervolgens dompel je de groene endcap met anode en kathode hierin (de display moet dan nog wel zijn aangesloten) Als dan de foutmelding verdwijnt is de geleidbaarheid te laag. 

De geleidbaarheid verhogen doe je door GH plus of Mineral plus aan het vijverwater toe te voegen.

I-Tronic: is dit apparaat veilig voor de vijver en de vissen?

De werking van de I-Tronic is gebaseerd op de afgifte van koperionen aan het water d.m.v. elektrolyse. Bij elektrolyse loopt er een elektrisch stroompje van anode naar kathode. Omdat een elektrische stroom net als water de kortste en makkelijkste weg kiest, is het niet waar dat deze stroom met een omweg door de vijver zou gaan. Er staat dus geen spanning op het water.

De groeibelemmerende werking van Cu-ionen op algengroei bij een concentratie van 0,2 tot 0,3 ppm (ofwel 0,2 tot 0,3 mg per liter water) is een algemeen bekend gegeven. Uit het Europese drinkwaterbesluit blijkt dat zelfs een Cu-ionen concentratie van 2 ppm geen gevaar oplevert voor mens en dier, met uitzondering van ongewervelden, bijv. slakken en mosselen. Er zijn geen testresultaten die aantonen dat het langdurig toevoegen van koperionen in de lage concentraties van de I-Tronic slecht is voor vissen.

Van de gevallen van vissterfte die op het Internet in forums toegeschreven worden aan de I-Tronic zijn er een groot aantal verzonnen, een aantal is te wijten aan ziektes bij de vissen en een aantal bij eerste gebruik (van het seizoen) van de I-Tronic in combinatie met zuurstofgebrek en/of een te hoge stand van de besturing.

Elk product tegen algen houdt bij verkeerd gebruik of dosering een bepaald risico in voor planten en dieren. Draad- en slijmalgen brengen, net als zuurstofplanten, zuurstof in het water. Vooral bij hoge temperaturen en een zuurstofarme vijver kan zuurstofgebrek optreden als u de algen te rigoureus weghaalt. U haalt dan in feite een zuurstofbron uit het water waardoor vissen kunnen sterven. Het is dus altijd verstandig om op een lage stand te beginnen met de I-Tronic, het geleidelijk op te voeren en de vijver te beluchten en/of een deel van het water te verversen door leidingwater om het zuurstofrijk te maken.

I-Tronic werkt niet en de algen gaan niet weg, wat kan ik hier aan doen?

Controleer de volgende punten indien de I-Tronic na installeren niet werkt:

  • Er mag geen geactiveerde kool of zeoliet in het filter
  • De waterstroom moet IT35 en +75 5000 L / h bij 15 IT05 ten minste 3000 l / h zijn.
  • Het rode LED lampje moet oplichten tijdens het gebruik
  • Alle tijden moeten worden geprogrammeerd in het apparaat
  • Het apparaat vernietigt draad en slijmalgen, geen zwevende algen (groen water).
  • Het toestel moet horizontaal worden gemonteerd.

Voor meer informatie en de instructies van de I-Tronic, klik op de volgende link van de I-Tronic

I-Tronic: op de RVS-behuizing van mijn I-Tronic zit een bruine aanslag. Moet ik die eraf halen?

Het bevordert de werking als de I-Tronic regelmatig schoon wordt gemaakt. De RVS huls die in de groene dop over de koperen anode zit moet schoongemaakt worden. Ook het regelmatig schoonmaken van de koperen anode en de contacten van de schroefkap verbeteren de werking.

Cross Flow Biofill, welke vijverpomp heb ik hierbij nodig?

In combinatie met de Cross-Flow Biofill bevelen wij de Green Line pomp 5000 aan. Deze heeft een laag energieverbruik en een lange levensduur.

Als er al een andere pomp aanwezig is adviseren we het onderstaande:

Velda houdt voor de Cross-Flow Biofill een maximale capaciteit aan, zodat er niet teveel druk wordt opgebouwd in het filter en het filter niet gaat lekken. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

  • Het water moet ‘vrij’ uit het filter kunnen.
  • De afvoer mag niet naar een kleinere diameter worden gereduceerd.
  • Het water mag niet opgevoerd (omhoog gepompt) worden.

De netto pompcapaciteit is afhankelijk van de lengte en de hoogte van de pomp tot het filter. Als het water een flinke afstand en hoogte moet overbruggen zal de netto capaciteit een stuk minder zijn.

Als de pomp een te grote capaciteit heeft kun je dit reduceren door een T-stuk te plaatsen waarmee je een deel van het water direct weer in de vijver laat lopen. De hoeveelheid water is te regelen met de uitstroomdiameter van deze afsplitsing.

I-Tronic foutcode “system error” en “anode failure” Wat moet ik doen?

De foutmelding die je krijgt komt normaal alleen voor als er geen anode geplaatst is of er een stroomgeleidende verstopping in de I-Tronic zit. Het kan voorkomen dat het water erg geleidend is, zodat de stroom van anode naar kathode verstoord wordt.

Het advies is om de I-Tronic even uit de vijver te halen en de stroom eraf te halen. Vervolgens moet de I-Tronic gewoon weer werken. Is dit niet het geval, dan vragen wij je terug naar de dealer te gaan.

Clear Control 25: Moet deze het hele jaar aan blijven staan?

Wij adviseren om het filter in de winter uit te zetten om kapot vriezen te voorkomen.  De rest van het jaar moet het filter dag en nacht aan blijven staan.

In het filter vormt zich een bacteriecultuur die het water schoon houdt, terwijl de UV-C lamp de algen doodt. De bacteriën sterven af als het filter een paar uur uit staat en moeten zich dan opnieuw vormen als hij weer in werking is.

I-Tronic foutmelding “check electrode current to high ERROR 2” bij T-Flow

Een te hoge geleidbaarheid van het water komt minder frequent voor. Bij een te hoog gehalte aan opgeloste geleidende stoffen in het vijverwater zoals zout dient de geleidbaarheid vermindert te worden.

Oplossing: ververs een deel van het water (circa 1/3 van de vijverinhoud) om de geleidbaarheid te verminderen.

I-Tronic foutmelding “check electrode current to low, ERROR 1” bij T-flow

Als de genoemde oplossingen in de gebruiksaanwijzing geen resultaat oplevert, ligt de oorzaak in veel gevallen aan een gebrek aan geleidbaardheid van het vijverwater vaak als gevolg van een te lage GH waarde. Een minimale GH waarde van 8° is nodig om de foutmelding te laten verdwijnen. Oplossing: breng de GH waarde omhoog door middel van een zoutoplossing. Neem een beker water en voeg er een paar korrels zout aan toe. Leg vervolgens de end cap met kabel, de koperen anode en de RVS kathode in de zoutoplossing. Mocht de foutmelding nog niet zijn verdwenen voeg dan GH plus van Velda toe om de geleidbaarheid van het water te verhogen.

Ik heb een Clear Control 50, maar ik heb nog steeds last van zweefalg, wat moet ik doen?

Ongeacht het filter zou groen water (zweefalgen) helder moeten worden met een UV-C Unit. Alleen als de vijver oud is met veel organisch materiaal op de bodem en een verzuurd milieu zal dit niet lukken. 

De effectieve levensduur van een UV-C lamp bedraagt circa 7500 branduren. Bij continu gebruik gaat de lamp dan ook een vijverseizoen lang mee. Het verdient aanbeveling de lamp ieder voorjaar te vervangen. 

Daarnaast is het verstandig om niet te veel vissen in de vijver te houden.

Cross-Flow Biofill, het deksel sluit niet goed en lekt, wat moet ik doen?

Het lekken heeft bij het Cross-Flow Biofill bijna altijd te maken met het opbouwen van druk of er stroom een grotere hoeveelheid water door het filter dan het filter verwerken kan. Omdat het geen drukfilter is moet dat dus voorkomen worden. Hier volgen een aantal punten om te checken waarom de Cross-Flow Biofill lekt:

  • Kijk na of het filtermateriaal verstopt of vervuild is. Vooral als de vijver behoorlijk groen is/was zal het filtermateriaal snel vervuild raken en moet het schoon gespoeld worden. Dit moet regelmatig herhaald worden totdat de vijver schoon is.
  • Kijk of de tussenschotten goed geplaatst zijn met de doorstroomopeningen op de juiste plaats en de inkepingen aan de bovenkant.  Je kan deze inkepingen eventueel groter maken.
  • De filtermaterialen moeten geplaatst zijn volgens de gebruiksaanwijzing: het grove filtermateriaal (Japanse matten) moet in de 2e kamer zitten.
  • De uitgang van het filter moet 50 mm zijn en mag niet gereduceerd worden. Ook mag het water na de uitgang niet opgevoerd worden (omhoog gaan) het filter krijgt dan te veel tegendruk.
  • Probeer de filtermaterialen er één voor één uit te halen om te kijken of het filter dan nog lekt.
  • In theorie kan het Cross-Flow Biofill zonder deksel werken (om te testen) zonder dat hij overstroomt, mits het filter niet verstopt is. Stroomt het over, dan moet je de hoeveelheid water reduceren die door de pomp aangevoerd wordt.

De maximale doorstroomcapaciteit van het Cross-Flow Biofill is 5000 l/uur. Als de netto opbrengst van de pomp meer is dan 5000 l/uur kan het filter dit niet verwerken en gaat hij lekken. Je kunt de netto opbrengst van de pomp reduceren door een T-stuk in de slang te plaatsen en een deel van het water direct weer in de vijver weg te laten “lekken”. Ook de afstand van de pomp tot het filter en vooral het hoogteverschil tussen de pomp en het filter hebben invloed op de netto opbrengst van de pomp. Hoe groter deze zijn, des te lager is de opbrengst van de pomp.

Kijk of de ring in de rand van het deksel goed geplaatst is. Deze ring kan echter weinig waterdruk aan. Als het Cross-Flow Biofill hoger staat dan het waterniveau is de kans op lekken minder

Bio-Oxydator, is een overdosis schadelijk voor de vissen?

Bio-Oxydator is niet schadelijk voor je vissen, planten of vijver. Bio-Oxydator bevat een water verhardend middel (o.a. kalk) om de hardheid van het water op de bodem iets te verhogen en een bacteriecultuur voor afbraak van organisch afval op de bodem.

Dit product, wat Velda al heel lang in het assortiment heeft, is zelfs bij overdosering niet schadelijk.

Kan de Cross Flow Biofill gecombineerd worden met een andere pomp?

Velda houdt voor de Cross Flow Biofill een maximale capaciteit aan zodat er niet teveel druk opgebouwd wordt in het filter en het filter niet gaat lekken. Daarom gelden de volgende voorwaarden:

  • Het water moet “vrij” uit het filter kunnen
  • de afvoer mag niet naar een kleinere diameter worden gereduceerd
  • het water mag niet opgevoerd (omhoog) gepompt worden.

De netto pompcapaciteit is afhankelijk van de lengte en de hoogte van de pomp tot het filter. Als het water een flinke afstand en hoogte moet overbruggen zal de netto capaciteit een stuk minder zijn

Als de pomp een te grote capaciteit heeft kun je dit reduceren door een T-stuk te plaatsen waarmee je een deel van het water direct weer in de vijver laat lopen. De hoeveelheid water is te regelen met de uitstroomdiameter van deze afsplitsing.

T-Flow Tronic geeft foutcode 1 en 99 of -99 graden Celcius aan, wat moet ik doen?

Indien de T-Flow Tronic een andere temperatuur aangeeft dan het eigenlijk is, dan wil dat zeggen dat de stekker geen goede verbinding maakt. De kans is groot dat de stekker niet op de juiste positie erin gestoken is. De oplossing is om de stekker eruit te halen en deze er op een andere manier in te steken, zodat deze beter verbinding maakt.

Deksel van Cross Flow Biofill staat bol, hoe kan dit?

Dit komt omdat de Cross-Flow Biofill géén drukfilter is moet je voorkomen dat er te veel druk op komt te staan door bijvoorbeeld verstopping van het filter.

Het water kan dan niet voldoende doorstromen, waardoor het deksel bol gaat staan. Regelmatig spoelen van het filtermateriaal zal dit probleem verhelpen. Je kan eventueel een nieuw deksel bestellen bij de Velda onderdelenshop.

All Clear wil ik gebruiken, kunnen mijn filter en UV lamp aan blijven staan?

Ja dat kan! Het filter of UV lamp hebben geen invloed op de werking van All Clear.

Vijver

Mijn vijver vriest helemaal dicht. Is dat een probleem?

Vooral bij kleine ondiepe vijvers komt vissterfte door verstikking regelmatig voor als de vijver dichtvriest. Hak echter nooit een wak in het ijs, want de trillingen zijn schadelijk voor je vissen. Beluchting van het water is dan beter. De luchtbellen houden de vijver ijsvrij en het water rijk aan zuurstof.

UV-C Lamp werkt niet op volle sterkte, hoe kan dat?

Een UV-C heeft ongeveer 2 weken nodig om optimaal te werken

Ik heb last van bodemslib, wat moet ik doen?

Als je last hebt van veel bodemslib, dan raden wij je aan om Bio-Oxydator te gebruiken. Bio-Oxydator verwijdert bodemslib en voorkomt nieuwe slibvorming.

Vijverfilter

Kan ik ’s winters mijn vijverfilter in bedrijf laten?

Ja, zolang het niet vriest kan het filter gewoon blijven werken. Bij vorst (tot -10 C) kun je een verwarmingselement in het filter monteren om je filterinstallatie te blijven gebruiken. Het warme water houdt de vijver plaatselijk ijsvrij, stimuleert het microleven en voorkomt een terugslag in het vroege voorjaar.

Vijverfolie

Hoeveel vijverfolie heb ik voor mijn vijver nodig?

De eenvoudigste methode is om een tekening van de vijver te maken, dan met een meetlint de vijver op te meten. Je kan dan de volgende vuistregel aanhouden:

  • Lengte = vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm
  • Breedte = vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 70 cm

Verwerk de zo verkregen maten in de tekening. Vervolgens kan het tuincentra of vijverspecialist voor je berekenen hoeveel vijverfolie je nodig hebt.  Klik hier voor een handig stappenplan voor het aanleggen van een vijver.

Vijverplanten

Er valt veel herfstblad in mijn vijver. Is dat een probleem?

Ja, bezinksel van organisch materiaal is een voedingsbron voor algen en kan in het voorjaar een explosieve algengroei veroorzaken. Verwijder gevallen blad met een schepnet en span een afdeknet over de vijver om het inwaaien van bladeren en takjes te voorkomen.

Hoe plaats ik waterplanten in mijn vijver?

Na aankoop, zet je de vijverplanten direct over in plantmanden die ongeveer 30% groter zijn dan de kweekpotten. Bij grofmazige plantmanden gebruik je een inlegdoekje. Vul de manden aan met een speciale voedingsbodem, afgestemd op de plantbehoefte en dek de aarde af met een laagje vijvergrind. Laat de manden langzaam in de vijver zakken en plaats ze op de juiste diepte (aangegeven op het label).

Wat is een goed aantal planten voor mijn vijver?

De richtlijn per 1000 liter water is: 5 bosjes of 3 potjes zuurstofplanten + 6 moeras-/oeverplanten. Reken voor een vijver van 5000 liter bijvoorbeeld 10 bosjes + 9 potjes zuurstofplanten en 6 groepen van 5 moeras-/oeverplanten. Vul het plantenbestand aan met 1 of 2 waterlelies, afgestemd op het vijverformaat, en drijfplanten naar wens. Minimaal 50% van het vijveroppervlak moet uiteindelijk begroeid zijn met waterplanten voor een gezonde vijver.

Vijverpomp

Waarom is de wateropbrengst van mijn vijverpomp minder geworden?

Verminderde wateropbrengst van de vijverpomp kan komen door:

  • Vuilophoping bij de behuizing. Maak de pompdelen schoon en plaats de pomp niet direct in het bodemslib, maar op een verhoging (van stenen).
  • Belemmering van de uitstroom. Gebruik een zo groot mogelijke slangdiameter, zaag het niet gebruikte deel van de slangtule af en voorkom dat de waterstroom wordt afgeknepen. Als de waterstroom een hoogte moet overbruggen loopt de netto opbrengst terug.
  • Vervuiling of slijtage van de rotor. Open de pomp en verwijder het vuil bij de rotor of vervang deze. Bestel nieuwe onderdelen eenvoudig online via www.vijverproducten.shop.

Vissen

Wat is een goed aantal vissen voor mijn vijver?

De vuistregel voor het aantal vijvervissen is: 50 cm vislengte per 1000 liter water. Dat zijn 10 tot 12 vissen in een vijver van 5000 liter. Met dit aantal blijft de belasting van het vijvermilieu beperkt, want met teveel vissen in de vijver wordt het water vervuild en raakt het zuurstof op.

Mijn vissen happen naar lucht, wat moet ik doen?

Het happen naar lucht kan duiden op een tekort aan zuurstof. Een snelle oplossing voor zuurstofproblemen is het verversen van het water en het aanschaffen van een sterke luchtpomp, die vooral de onderste waterlagen goed in beweging brengt. Wij hebben een breed assortiment (lucht)pompen in ons assortiment die zorgen voor meer zuurstof.  Zorg daarnaast voor een ruim scala aan zuurstofplanten in je vijver.

 

Waterlelies

Mijn waterlelies groeien slecht, wat moet ik doen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben waar je naar moet kijken. De waterlelie staat te diep, te dicht bij een pomp of waterval, in een te kleine mand of hij staat in verkeerde aarde.

Staat hij te diep of te dicht bij een pomp of waterval, verplaats de waterlelie dan. Als de waterlelie in een te kleine mand staat, verpoot de waterlelie in een grotere mand en vul de mand op met speciale aarde of substraat voor de waterlelie.

Houd er rekening mee dat waterlelies pas laat in het seizoen tot bloei komen, zeker de bloemen.

Zuurstofplanten

Mijn zuurstofplanten groeien slecht, wat moet ik doen?

Dit kan een aantal oorzaken hebben. De zuurstofplanten krijgen niet genoeg zonlicht, ze staan te diep in het water of de hardheid van het water is niet goed genoeg. Zorg dat je zuurstofplanten op de juiste diepte hebt staan en dat ze minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgen. Test daarnaast de hardheid van het water. Is deze te laag, verhoog de hardheid dan met GH Plus.

Heb je last van groene alg waardoor er geen zonlicht bij de zuurstofplanten kan komen, dan moet je eerst dat probleem verhelpen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid