Over vijvers en vijveraanleg

Over vijvers valt veel te vertellen. Van de eerste gedachtes om een vijver in je tuin aan te gaan leggen tot het onderhouden van een grote koi vijver met een heel scala aan kostbare vissen. Het gaat allemaal over vijvers. Laten we eerst eens stilstaan bij de verschillende soorten en vormen vijvers.

Soorten en vormen vijvers

Vijvers zijn er in veel soorten en maten. En elk met unieke kenmerken. En voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk dat je een keuze maakt uit de verschillende soorten vijvers. Wil je een ondiepe spiegelvijver of juist een echte visvijver? Er zijn verschillende soorten vijvers waar je uit kunt kiezen.

En als je weet welke soort vijver je wilt, welke vorm kies je dan? De vorm van de vijver hangt vaak af van de beschikbare ruimte in je tuin en de omgeving waarin de vijver geplaatst wordt. Voor de meeste vijvers is de vorm ook niet van belang, zolang er maar een zekere doorstroming mogelijk is. Ga je voor rond? Voor vierkant? Er zijn verschillende vormen om uit te kiezen.

Vijverplanten

De meeste vijvers hebben ook vijverplanten. Behalve koi vijvers. Planten en koi gaan niet zo goed samen. Vijverplanten zijn erg belangrijk voor een gezonde vijver. Goed groeiende planten nemen voedingsstoffen op uit het water en geven zuurstof af. Zo houden ze de vijver gezond en helder. Hoe sterker een vijverplant groeit, hoe meer voedingsstoffen deze uit de vijver opneemt. En voor het biologisch functioneren van de vijver is dat waar het om gaat.

Vijvervissen

Wil je ook vissen in je vijver? Hou dan wel rekening met een goeie leefomgeving en gezond vijverwater. Hoeveel vissen kunnen er in je vijver? Wij zeggen altijd, per 1.000 liter water, 50 cm aan vislengte. De meeste vissoorten kun je overigens samen in een vijver houden.

Vijver aanleggen

Veel tuinbezitters maken plannen voor een waterpartij of hebben ideeën  voor de make-over van een bestaande vijver. De aanleg van je eigen vijver is de start van een leuke hobby. Inspiratie genoeg!

Wil je alvast wat ideeën opdoen en geïnspireerd worden? Kijk dan eens bij onze vijvervoorbeelden.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid