Stappenplan voor het najaar

Geplaatst op

Een zomerlang heb je kunnen genieten van je waterpartij. Wanneer de dagen korter worden, is het tijd om je vijver een ‘grote beurt’ te geven. Dat bevordert de overwintering en vermindert algenproblemen in het voorjaar. Velda maakt het makkelijk met een overzicht van de vijverklusjes in de herfst en de winter.

De planten in de vijver zijn uitgebloeid, het blad verkleurt en sterft af. Ook de bomen en struiken in de tuin laten steeds meer blad vallen. Kortom, het is herfst en tijd voor vijveronderhoud.

Stap voor stap

Stap 1 Waterhardheid op peil | Controleer de kwaliteit van het vijverwater en verhoog de hardheid met GH Plus en KH Plus. Het is belangrijk dat je de winter ingaat met een GH boven de 10° en een KH boven de 8°DH. De kans op verzuring van de vijver is dan minimaal.

Waterhardheid op peil

Stap 2 Bodemslib verwijderen | Vijverbodemslib is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Verwijder het bezinksel met Bio-Oxydator. De micro-organismen breken het slib af, de pH korrels gaan bodemverzuring tegen en de natuurkalk zorgt voor de juiste waterhardheid.Stap 3 Blad verwijderen | Afgestorven planten en bladeren in de vijver zijn een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Verwijder dit organisch materiaal met de Duo Pond Tool of een schepnet. Hoe minder voedingsstoffen, hoe kleiner de kans op algen.

Stap 4 Afdeknet plaatsen | Plaats vervolgens een Cover Net om vallende bladeren en takjes uit de vijver te houden. Ze zijn er in diverse formaten. Met een fijnmazig afdeknet over de vijver zijn de vissen ook nog eens veilig voor hongerige reigers!

Stap 5 Vissen voeren | Bij een watertemperatuur onder de 10°C neemt de activiteit van vissen af en kun je overschakelen op wintervoer. Dit speciale visvoer heeft een lage energiewaarde en is licht verteerbaar. Zo blijven de vissen ‘s winters in goede conditie.

 

Wij blijven steeds blogs schrijven om je steeds van de nieuwste adviezen te voorzien. Houd dus onze blog pagina altijd in de gaten. Heb je daarnaast vragen? Stel deze dan op onze Velda Facebook pagina.  Wij beantwoorden ze graag.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid