Reiger bij de vijver, wat moet ik doen?
Een reiger is een mooie grote vogel om naar te kijken. Kleine kinderen worden erg enthousiast als ze langs een grote vijver of in een weiland bij een sloot een reiger zien staan. Een reiger is echter een doorn in het oog van de echte vijver- en visliefhebber. Op het menu van de reiger staat namelijk maar al te graag een siervis of een lekkere mooie koi. Hoe zorg je er nu voor dat een reiger niet je hele vijver leeg vist? Wij geven hieronder een aantal fraaie en minder fraaie maatregelen om reigers op afstand te houden. Wij schrijven veel blogs over de vijver en vissen. Klik hier om naar onze vijver blog pagina te gaan.
Hoe jaagt een reiger eigenlijk?
Allereerst willen we wat meer vertellen over de reiger en zijn manier van jagen. De reiger is een zogenaamde waadvogel en sinds de jaren 60 van de vorige eeuw een beschermde diersoort. Een reiger gaat het liefst in ondiep water staan en blijft dan doodstil wachten tot een prooi voorbij zwemt. Als hij vervolgens de prooi detecteert, schiet de kop razendsnel vooruit om de prooi te vangen.
Een reiger is een zeer slimme vogel. Als hij eenmaal een jachtterrein heeft gevonden (jouw vijver), dan zal hij regelmatig terugkeren. Een reiger jaagt meestal in de vroege ochtend. Soms wordt er gezegd dat een reiger ook in de nacht jaagt, maar dat is niet waar. Een reiger jaagt namelijk middels zijn zichtveld en moet dus licht hebben om zijn prooi te kunnen spotten. Een reiger is wel erg schuw en benadert een vijver in een aantal etappes. Allereerst gaat de reiger op een afstand de situatie inschatten. Dit doet hij door op een hoger gelegen punt (zoals een dak) te gaan zitten. Als de situatie “veilig” is dan bepaalt de reiger de aanvliegroute en de vervolgroute naar de vijver. Een reiger zal de vijver vaak lopend benaderen. Dit betekent dat hij eerst op een veilig punt naast de vijver zal landen en vervolgens naar de vijver loopt.
Wat kan ik doen om een reiger weg te jagen?
Zoals gezegd is de reiger een zeer slimme vogel en maatregelen die je treft werken maar even, omdat de reiger door heeft wat er gebeurt. We zullen fraaie en minder fraaie oplossingen aandragen, waaruit je zelf een keuze kunt maken.
Een minder fraaie oplossing is om ervoor te zorgen dat de reiger niet meer in de tuin kan landen of naar de vijver kan lopen. Span hiervoor draden over de tuin, zodat de aanvliegroute naar de vijver wordt verstoord. Indien dit niet mogelijk is door weinig hoge punten als een boom of schutting, is het ook nog een optie om rond de vijver draden te spannen, Hierdoor kan de reiger niet naar de vijver wandelen. Span deze draden op 15 en 30 cm hoogte. Gebruik je schrikdraad, dan heb je een effectieve oplossing bijvoorbeeld met de Pond Protector van Velda.
Effectieve, maar minder fraaie manieren om de vijver te beschermen tegen een aankomende reiger is een hekwerk rond de vijver plaatsen of een net te spannen over de vijver heen. Helaas kun je dan zelf ook niet optimaal van de vijver kan genieten.
Wie geen zin heeft in gedoe met ontsierende draden, hekken en netten kan kiezen voor de gebruiksvriendelijke Laser Guard. Dit apparaat wordt naast de vijver geplaatst, stekker erin en klaar. De Laser Guard is een product met een bewegingssensor. Indien de reiger wordt gedetecteerd, produceert het apparaat geluiden en laserstralen waardoor de reiger schrikt en weg zal vliegen.
Weerkaatsing van daglicht houdt reigers op afstand. Ze schrikken van onrustige lichtreflecties, veroorzaakt door spiegelende effecten. Velda heeft verschillende reflecterende producten, zoals de Heron Stop Spinner of Heron Stop Reflector in het assortiment. Daarnaast is het plaatsen van een nep reiger een toevoeging, maar geen permanente oplossing Een nepreiger is decoratief maar werkt alleen in combinatie met een andere oplossing.
Concluderend adviseren wij als minder fraaie oplossingen tegen reigers een fijnmazig afdeknet over de vijver, (schrik)draad langs de vijver of boven de tuin of een hekwerk. Kies voor fraaie en diervriendelijke manieren met de Velda Laser Guard of reflecterende objecten van velda.
Heb je vragen naar aanleiding van dit blog, ga dan naar onze “veel gestelde vragen pagina” of ga naar onze Facebook pagina en stel je vraag daar.