Verschillende soorten Koi karpers

Verschillende soorten Koi karpers

Geplaatst op

Wat voor verschillende soorten koi karpers zijn er?

De koi karper neemt enorm in populariteit toe en daar zijn wij natuurlijk erg blij mee. Daarom hebben we besloten om een blog te schrijven over de verschillende soorten koi karpers. We beginnen met een stukje geschiedenis over de koi.

 

De koi (Cyprinus carpio carpio), ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd, is de nationale vis van Japan. ‘Nishiki’ is het Japanse woord voor ‘kleurig kleed’, terwijl ‘Goior Koi’ ‘karper’ betekent (bron Wikipedia Koi). Het kweken van de koi gaat terug naar de 19e eeuw, hoewel sommige mensen beweren dat dit al in de 4e eeuw werd gedaan. Rijstboeren ontdekten dat sommige karpers mooier gekleurd waren dan de ander. De “raar” gekleurde koi werden gevangen en apart verder gekweekt. Er werd in de 20e eeuw een norm gesteld aan gekleurde koi en het werd een soort statussymbool. De rest van de wereld kwam voor het eerst in aanraking met de koi in 1914. Een aantal koi werden toen gepresenteerd tijdens een tentoonstelling in Tokio. In het begin van de eeuw was het erg lastig om deze gevoelige (nieuwe) vis naar Europa te vervoeren, maar toen dit sneller en veiliger werd, was de verspreiding van de Japanse Koi een feit.

 

Alleen Koi die in Japan wordt gekweekt krijgt de term Japanse koi. koi die wordt gekweekt in Europa wordt ook wel Eurokoi genoemd. Hoe je een koi moet verzorgen en voeren vind je op onze speciale pagina over Koi Karpers. Er bestaan heel erg veel soorten koi en hieronder beschrijven wij de belangrijkste soorten (Japanse) koi.

 

Verschillende soorten koi karpers

Verschillende soorten koi

Kohaku koi 

Kohaku Koi
Kohaku Koi

De Kohaku koi is een van de meest populaire soorten. De vis heeft van zichzelf een wit lichaam met daarbij rode vlekken. Als je een echt goede kweek wenst, dan dienen de vinnen van deze Koi wit te zijn.

 

 

 

Sanke Koi
Sanke Koi

Sanke koi 

De Sanke heeft net als de Kohaku een wit lichaam met rode vlekken. Daarnaast heeft de Sanke over het lichaam nog zwarte vlekken. Het zwart mag niet overheersen en er mogen zeker geen zwarte vlekken zitten op de mond of vinnen.

 

 

 

Showa Koi
Showa Koi

Showa koi

De Showa is net als de Sanke rood, wit en zwart. Echter in tegenstelling tot de Sanke mag het zwart wel op de mond zitten en daarbij ook overheersen. Het zwart moet bovendien echt zwart zijn en dus niet (te) licht van kleur, donker zwart is dus de standaard.  De Showa is een van de weinige Koi die in de loop der jaren kan veranderen van kleur.

 

 

 

Asagi Koi
Asagi Koi

Asagi koi

De Asagi is een koi met een lichtblauwe schijn aan de bovenzijde en een rode schijn aan de onderzijde van de vis. Ook op de borstvinnen en rugvin kunnen we het rood terugvinden. De zijkant van het hoofd is ook vaak rood. Voor de rest is het hoofd zuiver van kleur en kan geen daarnaast geen andere verkleuringen hebben

 

 

 

Utsurimono Koi
Utsurimono Koi

Utsurimono koi

Deze koi heeft zwart als basis en daarbij grote witte vlekken. De witte vlekken mogen niet overheersen. De vinnen van de Utsurimono zijn altijd

zwart

 

 

 

Goshiki Koi
Goshiki Koi

Goshiki koi

Een Goshiki is een vijfkleurige koi. Het is een gekleurde sierkarper voor in vijvers met wit, rood, zwart, blauw en paars. Deze vijf kleuren zijn wel lastig te onderscheiden op een koi.

 

 

 

Bekko koi

De Bekko is een witte, rode of gele koi met zwarte vlekken. Deze vis is altijd eenvoudig te onderscheiden. Hieronder vind je een foto van 3 mooie Bekko koi.

 

Bekko Koi
Bekko Koi
Tancho Koi
Tancho Koi

Tancho koi

De Tancho is een zeer gewilde koisoort. De perfecte tancho moet ook voldoen aan standaard eisen. Echte goede tancho’s zien we dan ook zelden tot nooit. Deze koisoort moet sneeuwwit van kleur zijn over het hele lichaam. Daarnaast, en dat typeert direct deze koi, moet er op het midden van de kop van de Tancho een vel rode ronde stip staan, die symmetrisch is met zijn kop. Deze rode stip moet goed van formaat zijn en dus direct opvallen.

 

 

Hikarimono koi

De categorie Hikarimono (hikari betekent metaalkleurig, mono betekent een kleur) omvat een van de koi variëteiten die zeer geliefd zijn bij vooral de nieuwe koi liefhebbers. De koi heeft een mooi uniforme kleur en een prachtige glans. Veel vijvers bevatten vaak een Hikarimono.

Hikarimono Koi
Hikarimono Koi

.

Ghost Koi
Ghost Koi

Dan hebben we natuurlijk ook nog de ghost koi. De ghost koi combineert de schoonheid van de koi met de robuustheid van de wilde karper. De ghost koi kenmerkt zich door zijn metaalkleurige schubben. Het is een sterke en snelgroeiende vis die gemakkelijk 60 centimeter lang kan worden. Omdat de ghost koi relatief goedkoop is qua aanschaf is deze ‘spookkarper’ erg populair. Daarnaast is hij ook beter bestand tegen ziektes en eet hij relatief goedkoper voer dan de Japanse koi. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de Ghost Koi in het Verenigde Koninkrijk onlangs is gekozen tot de meest populaire vijvervis!

 

 

 

Tot zo ver ons blog over de koi. Wil je weten hoe je een koi het beste kan voeren? Lees dan onze pagina over koi voer. Heb je vragen over Koi of over andere vissen, dan horen wij deze natuurlijk graag. Stel ze dan via onze Facebook pagina en wij proberen deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid