Nieuwe vijver, de opstartfase

Nieuwe vijver, de opstartfase

Geplaatst op

Nieuwe vijver, de opstartfase

Het opstarten van een nieuwe vijver is soms een lastig proces. In dit nieuwe blog proberen we je op weg te helpen. Heb je nog geen water in de tuin en ben je van plan om een vijver aan te leggen? Lees dan eerst ons blog: “vijver aanleggen, handig stappenplan”. Hier vind je een handig stappenplan voor het aanleggen van een nieuwe vijver.

Vijver aanleggen, de opstartfase

 

Nu je de basis voor de vijver gereed hebt gemaakt komt eigenlijk de belangrijkste fase en dat is de opstartfase van de vijver. In de opstartfase gaan we proberen om een biologisch evenwicht in de vijver te creëren. Het biologisch evenwicht zorgt ervoor dat de vijver mooi helder en gezond blijft. Het belangrijkste voor het biologisch evenwicht is veel zuurstof in de vijver. Dit betekent dat je naast een goede beluchtingspomp ook zuurstofplanten in de vijver moet gaan plaatsen. Zuurstofplanten zorgen voor helder water zodat algen geen kans krijgen. Zuurstofplanten zijn er in verschillende soorten en maten. Over verschillende vijverplanten schrijven we nog een keer een blog, maar hier kun je al meer informatie vinden over vijverplanten (link)

 

Voeg mineralen toe aan de vijver

Leidingwater is het meest geschikt om de vijver mee te vullen. Echter mist leidingwater nog wel wat voedingsstoffen zoals mineralen en kooldioxide. Deze voedingsstoffen kunnen eenvoudig aan het water worden toegevoegd. Mineralen zoals calcium en magnesium bepalen de hardheid van het water. Deze mineralen kunnen worden gezien als de bouwstoffen voor het vijverwater. Deze verschillende mineralen kun je eenvoudig toevoegen door GH plus te gebruiken. Meten is weten, dus meet altijd vooraf de waardes en na het toevoegen van de mineralen ook. Een te veel aan mineralen is namelijk ook weer niet goed voor het vijverwater.

 

Bacteriën zijn belangrijk voor de opstartfasevijver opstarten met bacterial

Koolzuur is voor vijverwater te vergelijken met wat zuurstof is voor mensen. Als er niet genoeg kooldioxide in het water zit, dan zullen vijverplanten en vissen niet overleven. Daarnaast geef je met te weinig kooldioxide groene alg vrij spel. Als er voldoende bacteriën in de vijver zitten, dan zorgen
die voor de productie van kooldioxide. Deze zitten er natuurlijk nog niet bij een nieuwe vijver. Omdat een nieuwe vijver nauwelijks nuttige bacteriën bevat moet je die toevoegen. Bacterial versnelt het ontstaan van een biologisch evenwicht in de vijver. Daarnaast is het goed om de KH-waarde van de vijver op een juist niveau te krijgen. Daarvoor heeft Velda ook een goed product ontwikkeld: KH plus. KH plus verhoogt de KH-waarde van het vijverwater. De KH-waarde geeft aan, hoeveel carbonaat (verbinding van mineralen en CO2) er in het vijverwater zit. Ook voor de KH waarde geldt: meten is weten! Meet dus altijd de waarden voor en na een behandeling.

 

Voeg vijverplanten toe

Als de waardes goed zijn, plant je de zuurstofplanten en eventueel andere vijverplanten die je mooi vindt. Vijverplanten kun je het beste poten in het voorjaar. Plaats de zuurstofplanten onder water op de juiste diepte. Deze diepte vind je meestal op het kaartje dat bij de plant geleverd wordt. Het beste is om de vijverplant te verpotten in een nieuwe wat ruimere vijvermand. Zet de planten dan in vijveraarde of speciaal groeisubstraat. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water en dit is ook ons advies.

 

De vijver is nu bijna klaar voor de vissen. Laat nu de vijver nog even 1 a 2 weken rustig opstarten voordat je er vissen in gaat plaatsen. Heeft je nog vragen over het opstarten van een vijver, dan horen wij dit graag. Vond je dit artikel interessant? Dan willen we vragen of je dit artikel wilt delen op de Sociale Media. Heb je vragen over dit artikel of vijver vragen in het algemeen? Stel ze dan via onze Facebook pagina of via Whatsapp.

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid