Hoe krijg ik mijn vijver weer helder?

Hoe krijg ik mijn vijver weer helder?

Geplaatst op

Hoe krijg en houd ik mijn vijver helder?

Niets is mooier dan een kraakheldere vijver. Het maakt mensen intens gelukkig als ze naar hun vissen kunnen kijken, terwijl ze bijvoorbeeld worden gevoerd. Vijverwater helder krijgen en houden is niet lastig, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je je aan moet houden. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de vijver groen wordt door de groei van alg en raak je als vijverliefhebber gefrustreerd. Ben je van plan om een nieuwe vijver aan te leggen? Lees dan eerst ons blog “vijver aanleggen, een handig stappenplan”. Hierin bespreken we een handig stappenplan voor het aanleggen van een vijver.

Hoe ontstaat groen vijverwater?

 

Een groene vijver ontstaat doordat het biologisch evenwicht in de vijver is verstoord. Een groene vijver duidt op algengroei. In een vijver met een goed biologisch evenwicht ruimen planten en bacteriën de afvalstoffen op. Is het evenwicht echter verstoord, dan kunnen de afvalstoffen niet meer worden verwerkt en krijgen algen kans om te groeien. Je moet er dus voor zorgen dat er weinig afvalstoffen in de vijver komen.

Hieronder een paar handige tips:

Niet te veel vissen in de vijver

Zorg ervoor dat er niet te veel vissen in de vijver zitten. Vissen moeten net als mensen ook hun behoefte doen en deze ontlasting van de vissen zorgt voor extra afvalstoffen in het water. Vissen planten zich snel voort, met name de shubunkin. Plaats in het begin slechts een paar vissen in de vijver en kijk hoe de vijver en de vissen zich ontwikkelen.

Helder vijverwater

Geef vissen niet te veel voer

 

Voer niet te veel en let er goed op dat al het voer opgegeten wordt door de vissen. Visvoer wat namelijk niet opgegeten wordt, lost in het water op. Hierdoor komen er te veel voedingsstoffen, mineralen en eiwitten in het water, waardoor algen meer kans hebben te groeien.

 

Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver

 

Zuurstof is belangrijk voor het evenwicht in de vijver. Het plaatsen van een luchtpomp of waterval is een optie. Daarnaast kun je ook meer waterplanten in de vijver plaatsen. Waterplanten absorberen de voedingsstoffen in de vijver en vangen het zonlicht op. Breng drijf- en zuurstofplanten aan, zodat algen geen kans krijgen. Wil je meer informatie over vijverplanten? Lees dan het artikel: “beplantingsplan voor de vijver”.

 

Verwijder plantenresten en bladeren

 

Belangrijk is dat je plantenresten en bladeren uit de vijver verwijdert. Deze organische materialen vormen een voedingsbron voor algen. Daarnaast zorgen plantenresten en bladeren zorgen voor meer afvalstoffen in de vijver. Gebruik hiervoor een schepnet of een vijvergrijper

Hoe krijg ik mijn vijver helder

Zorg voor voldoende schaduw

 

Zonlicht bevordert de algengroei. Het is daarom belangrijk dat een deel van de vijver in de schaduw ligt. Heb je deze optie niet, dan kun je bijvoorbeeld een waterlelie in de vijver plaatsen. De grote drijfbladeren van de lelie geven beschutting. Op hele warme zomerdagen is het zelfs geen overbodige luxe om een parasol boven de vijver te hangen.

 

Plaats een UV-C filter

 

Bij een UV-C filter wordt het vijverwater langs een lamp geleid die ultraviolet licht uitstraalt. Het water wordt als het ware gesteriliseerd en zweefalgen worden gedood. Als je elk voorjaar een nieuwe UV-C lamp plaatst in dit filter heb je een blijvende oplossing voor groen troebel vijverwater.

 

Meten is weten!

 

Meet altijd de vijverwaardes goed. Hierdoor weet je namelijk precies of je biologisch evenwicht goed is of waar je nog aandacht aan moet besteden. Belangrijk zijn de KH (karbonaathardheid), pH (zuurgraad) en GH (totale waterhardheid). Velda heeft een handige app waarin je de waardes netjes kan bijhouden. Zijn de waardes niet goed, krijg je automatisch advies om deze weer op het juiste niveau te krijgen.

Als je al deze tips opvolgt, weten wij zeker dat je kunt je genieten van een mooie heldere vijver. Raak niet in paniek als de vijver wat groen wordt, maar controleer punt voor punt waar het probleem kan liggen. Heb je de oorzaak niet gevonden? Laat je vijverwater dan testen bij een tuincentrum, of download de PondTest app en ga zelf aan de slag met een watertest. Vond je dit artikel interessant? Deel dit dan op Facebook!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid