Vijveronderhoud tips voor het najaar

Geplaatst op

Tips voor het vijveronderhoud in het najaar

Vijver tips voor de herfst

Het najaar en dus de herfst wordt vaak gebruikt om de vijver winterklaar te maken. In het najaar zijn er een aantal werkzaamheden die moeten gebeuren. We geven in dit blog tips voor vijveronderhoud van de waterplanten, vissen en de vijver zelf.

Onderhoud voor de vijver in de herfst

 

 

 

 

 

\

Vijveronderhoud voor de waterplanten

In de herfst is het belangrijk dat afstervende plantendelen verwijderd worden. Stervend organisch materiaal is namelijk niet goed voor de waterkwaliteit van de vijver. Waterlelies, oeverplanten, moerasplanten en drijfplanten moeten teruggesnoeid worden, aan zuurstofplanten en moerasplanten hoef je niet veel te doen. Gebruik voor het snoeien en verwijderen onze Duo Pond Tool. Een gereedschap waarmee je kunt snoeien en ook afval eenvoudig uit het water kunt halen.

Om in de winter verzuring van het vijverwater tegen te gaan door afgestorven organisch materiaal is het ook aan te raden om in de herfst een hoeveelheid Bio-Oxydator over de bodem te strooien. Bio-Oxydator verwijdert bodemslib en voorkomt nieuwe slibvorming. Met behulp van drie  werkzame bestanddelen pakt Bio-Oxydator het bodemslib aan: De pH-regulerende korrels zorgen ervoor dat de bodemlaag niet verzuurt.

Het is nu ook van groot belang de waterhardheden op te meten. Vooral de GH waarde moet voldoende hoog zijn om de overschotten van dit CO2 te kunnen binden. Gebruik voor het meten van de GH waarde en andere waardes speciaal daarvoor bedoelde watertestsets. Deze kun je zelf eenvoudig gebruiken en met behulp van kleurschalen en de Pond Test App wordt snel inzicht verkregen in de waterwaarden. Verhoog de gezamenlijke hardheid met GH Plus.

Vijveronderhoud voor de vissen

De vissen gaan zich langzaam gereed maken voor de winter. De temperatuur van het vijverwater daalt en daarmee ook de activiteit van de vissen. Het is belangrijk om je vissen kwalitatief goed voer te geven met een lagere energiewaarde, zodat het immuunsysteem wordt versterkt en ze meer weerstand opbouwen voor de winter. Wij hebben een mooi assortiment visvoer waarmee je de vissen goed en gevarieerd voer kan geven.

Vijveronderhoud in het najaar

Het voeren van de vissen hoeft niet meer 2 of 3 keer per dag, maar kan langzaam afgebouwd worden. Houd in de gaten of al het voer wel opgegeten wordt en baseer daarop je hoeveelheid en frequentie. Het is belangrijk (zeker bij koi) dat ze in een goede conditie straks de winter in gaan, want dan komen ze er ook in een goede conditie uit. Komt de temperatuur van het vijverwater niet meer boven de 10 graden, geef dan de vissen sporadisch speciaal wintervoer. Dit voer zakt naar de bodem waar de vissen zich ook bevinden.

Tip! Zet overigens in de herfst geen nieuwe vissen meer uit. De vissen hebben te weinig tijd om zich aan te passen en voor te bereiden op de winter.

Vijveronderhoud voor de vijver / vijverwater

Bescherm de vijver tegen vallende bladeren en takken door er een net over te spannen. Zoals hierboven aangegeven zorgt organisch materiaal voor een slechtere kwaliteit van het vijverwater. Je kan hier ook onze Pond Skimmer voor gebruiken.

Het is, zoals gezegd, belangrijk dat de hardheid van het vijverwater goed in de gaten wordt gehouden. In de herfst valt er veel regenwater in de vijver. Regenwater is erg zacht (geen mineralen) en zorgt ervoor dat de hardheid sterkt daalt. Zuurstofplanten houden niet van zacht water. Als je de hardheid niet op peil houdt, heb je kans dat de zuurstofplanten het in het voorjaar niet meer goed doen.

Draadalgen groeien daarentegen wel goed in zacht water en groeien ook langer door dan de andere planten. Zorg er dus voor dat je alle draadalgen goed verwijdert in de herfst, zodat je er straks in het voorjaar ook minder last van hebt. Nog een extra reden om de hardheid goed in de gaten te houden.

Als laatste kun je eind oktober / november het vijverfilter een goede schoonmaakbeurt geven en mocht het heel koud worden kan de UV-C lamp uit. Het is wel aan te raden om de pomp en het filter het hele jaar door laten lopen om het dichtvriezen van de vijver tegen te gaan.

Heb je vragen over dit artikel? Ga naar onze “veelgestelde vragen pagina” of stel je vraag via onze Facebook pagina.

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid