Stappenplan voor het voorjaar

Geplaatst op

Tijdens de wintermaanden is de vijver in ‘rust’. De vissen zijn minder actief en minder zichtbaar. Maar zodra de lente zich aandoet, kun je beginnen met de vijverklusjes en heb je snel weer een gezonde waterpartij. Velda maakt het makkelijk met een stappenplan voor voorjaaronderhoud.

Langzaam worden de dagen langer en laat de zon zich vaker zien. De eerste voorjaarsbloeiers laten misschien nog op zich wachten, maar met een paar slimme tips heb je de vijver zo weer klaar voor het komende vijverseizoen.

Stap voor stap

Stap 1 Vijver opstarten | Na een lange winterperiode is de conditie van de vissen en het vijvermilieu sterk achteruit gegaan. Start de vijver op met een voorjaarskuur. Biofit neutraliseert schadelijke stoffen in het water en versterkt de slijmhuid van de vijvervissen.

 Brengt de vijver weer in topconditie

Stap 2 Algen voorkomen | Organisch materiaal is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Gebruik Algen Stop om deze voedingsbron weg te nemen en Bio- Oxydator om vijverbodemslib te verwijderen. Zo beperk je de kans op algengroei aanzienlijk.

Algen voorkomenStap 3 Waterhardheid op peil | Meet de waterwaardes en breng ze op peil met GH Plus en KH Plus. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver. Test regelmatig om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het vijvermilieu.

Waterhardheid op peil

Stap 4 Bacteriën toevoegen | Help de natuur een handje met Bacterial. Deze waterzuiverende bacteriën starten de vijver op en beginnen direct met de biologische ‘schoonmaak’. Dit houdt het vijverwater helder en het biologisch evenwicht is snel weer op peil.

Stap 5 Groen water voorkomen |  Al vroeg in het voorjaar kunnen algen ontstaan, nog voordat de waterplanten beginnen te groeien. De UV-C lamp in het filter doodt zweefalgen en zorgt voor helder water. Vervang de lamp in het voorjaar voor een blijvend resultaat.

stap 6 Aandacht voor beplanting | Nu is de vijver klaar om nieuwe waterplanten aan te brengen. Bestaande waterlelies en moerasplanten kun je vermeerderen en verplanten. Gebruik ruime plantmanden en de juiste vijverplantaarde. Neem Lelite voor je waterlelies.

Aandacht voor beplanting

Wij blijven steeds blogs schrijven om je steeds van de nieuwste adviezen te voorzien. Houd dus onze blog pagina altijd in de gaten. Heb je daarnaast vragen? Stel deze dan op onze Velda Facebook pagina.  Wij beantwoorden ze graag.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid