Hoe start je de vijver op in het voorjaar?

Geplaatst op

Gedurende de wintermaanden is de vijver in rust. De vissen zijn minder actief en de planten gaan in ‘winterslaap’. Maar zodra de lente zich aandoet, kun je beginnen met de vijverklusjes en heb je snel weer een gezonde waterpartij. Velda maakt het je makkelijk met deze voorjaarstips. Biofit neutraliseert de schadelijke stoffen die zich in de winter hebben opgehoopt in de vijver. Ook versterkt het de slijmhuid van de vijvervissen zodat ze snel weer op krachten komen na de lange winter.

De vissen laten zich weer vaker zien wanneer de temperatuur oploopt. Om de dag voeren is voldoende bij een watertemperatuur onder de 9°C. Ze worden actiever en dagelijks voeren kan weer bij een watertemperatuur boven de 10°C. Maar geef ze niet teveel, het visvoer moet binnen een paar minuten opgegeten zijn. Speciaal voor de overgang tussen de seizoenen kun je licht verteerbaar All Season visvoer gebruiken.

SaniKoi All Season

Dit is een goed moment om ze te controleren op ziekteverschijnselen door ze een tijdje te observeren. Vissen met rafelige vinnen, openstaande kieuwen, witte of donkere puntjes en parasieten hebben behandeling nodig met een middel uit de Sanikoi apotheek. Naast deze snelwerkende remedies voor visziektes, vind je bij Sanikoi een complete lijn kwaliteitsvoeders om alle vissen in de vijver gezond te houden.

Waterwaardes weer op peil

Sneeuw- en regenbuien kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door gebrek aan mineralen. Controleer daarom de waterkwaliteit en breng de hardheid weer op peil met GH Plus en KH Plus. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver.

Er zijn verschillende methodes om zelf de waterwaardes te meten. Wil je de ontwikkeling van de hardheid en zuurgraad nauwkeurig volgen, dan kun je de AquaTesterPro met bijbehorende app gebruiken. Met deze elektronische watermeter kun je vaak en eenvoudig een test doen, bijvoorbeeld na elke hevige regenbui.

T!P: Heb je nog geen ervaring met het testen van je vijverwater? Neem dan je watermonster mee naar het tuincentrum om het te laten analyseren. Een complete diagnose is het resultaat.

Als je de waterwaardes weet, kun je bepalen of je gaat bijsturen. Dat kan op een duurzame manier met Maërl; een natuurproduct dat de hardheid verhoogt en de waterkwaliteit verbetert. Bij zeer lage waardes kun je beter kiezen voor GH Plus en KH Plus. Dit zijn gebruiksvriendelijke middelen met snel resultaat.

Vijverschoonmaak voorkomt algen

Aan het einde van de winter heeft organisch vuil zich opgehoopt in de vijver. Afgestorven planten en ingewaaide bladeren zinken langzaam naar de bodem waar het een flinke sliblaag vormt. Dit bezinksel is een voedingsbron voor algen. Gelukkig hoef je niet veel moeite te doen om er van af te komen. En de oplossing is 100% natuurlijk dus heel duurzaam voor je vijver en het milieu. Gebruik Sludge Cleaner om vijverslib af te breken en bodemverzuring te voorkomen. Zo beperk je de kans op algengroei in het voorjaar.

T!P: Meer vijverproducten met een natuurlijke oorsprong en werking vind je bij Vincia.

Deze productlijn staat voor duurzaam vijveronderhoud met minimale milieubelasting.

Langzaam worden de dagen langer en laat de zon zich vaker zien. Alles in de tuin kleurt weer groen, maar helaas het vijverwater ook. Zonlicht zorgt voor algengroei in de vijver, nog voordat de waterplanten beginnen te groeien. Installeer nu een nieuwe UV-C lamp in je filtersysteem om zweefalgen te doden. De zuurstofplanten profiteren hiervan en zullen beter groeien. Dan ben je het hele jaar door verzekert van helder vijverwater.

De eerste stappen naar een biologische evenwicht zijn nu gezet. Om de natuurlijke processen in de vijver te stimuleren, voeg je direct een dosis Bacterial toe. Deze waterzuiverende bacteriën beginnen direct met de biologische ‘schoonmaak’ van de vijver.

T!P: Hou altijd een dosis Bacterial op voorraad, want het heeft op veel momenten een gunstige werking voor de vijver. De vloeibare bacteriën blijven 12 maanden goed en de gevriesdroogde versie is zelfs onbeperkt houdbaar.

 

Meer informatie over vijvers en het uitgebreide Velda-assortiment kunt u vinden op www.velda.com

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid