Vijvertips voor de zomer
De zomermaanden zijn vaak de maanden waarin je het meest geniet van je vijver. Het is mooi weer, dus je bent vaak in de tuin. In de zomer heeft de vijver ook relatief weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk dat je alles netjes bijhoudt en dat je aandacht hebt voor een aantal zaken die we in dit blog gaan uitleggen.
Vijveronderhoud in de zomer
In de zomer pleeg je, zoals gezegd, relatief weinig onderhoud aan de vijver. Juni is de maand waarin de planten enorm gaan groeien. Het wordt ook wel de “groeimaand” genoemd. Mocht het zo zijn dat de vijver dicht dreigt te groeien, dan is het verstandig om de vijverplanten uit te dunnen. De lelies zijn ook volop in bloei in de zomer. Knip regelmatig de uitgebloeide waterlelies weg. Dit komt de bloei ten goede. Snoei de drijvende planten en andere waterplanten regelmatig zodat er open water blijft. Een handige tool bij dit klusje is de Duo Pond Tool; een schaar en grijper in 1! Vijverliefhebbers hebben in de zomer vaak last van een groene vijver door veel algengroei. Algen groeien met het mooie weer ook sneller. Heb je last van een groene vijver? Lees dan ons blog: “hoe krijg ik mijn vijver weer helder?”
Let op de waterlelies
In de zomerse periode kunnen waterlelies worden belaagd door de zogenaamde leliekever. De larven van deze kevers tasten de bladeren vanbinnen aan, met als gevolg bruine en snel afstervende bladeren. De enige oplossing hiervoor is de aangetaste bladeren regelmatig afknippen en verwijderen. Hoe eerder en consequenter je dat doet, hoe minder last je hebt van de leliekever.
Er waait in de zomer veel stuifmeel en ander stof op en in de vijver. Hou daarom het oppervlak van het vijverwater helder met behulp van een oppervlakte afzuiger, bijvoorbeeld de Pond Skimmer. Let erop dat de KH-waarde of carbonaathardheid hoog genoeg blijft in deze periode. Dit resulteert in kraakhelder water en voorkomt algengroei. De KH-Waarde bepaalt het ‘zuurbindend vermogen’, wat weer belangrijk is voor de groei van zuurstofplanten. De KH-waarde kan worden bepaald met behulp van speciaal daarvoor bedoelde testen.
Voorkom zuurstoftekort
Door een uitbundige groei van waterplanten, kan er ’s ochtends in de vijver gemakkelijk zuurstoftekort ontstaan. ’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd terwijl de planten wel zuurstof opnemen. Daarnaast kan de temperatuur van het vijverwater in deze maand oplopen tot wel 20 °C. En warmer water bevat nu eenmaal minder zuurstof. In beide gevallen biedt een vijverpomp of luchtpomp soelaas. Waterbeweging door middel van zo’n pomp kan een mogelijk zuurstoftekort voorkomen. Door het warme weer zullen ook algen sneller groeien. Maak daarom de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet.
Controleer het vijverwater
Houd in deze periode ook de waterhardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog ze indien nodig met speciaal daarvoor bedoelde middelen zoals GH Plus en/of KH Plus.
Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor vissen minder zwemruimte krijgen. Controleer daarom regelmatig het waterpeil van je vijver en vul bij indien noodzakelijk.
Houd hongerige reigers op afstand
Ook zijn er in de zomermaanden gevaarlijke jagers onderweg die niet vies zijn van een lekker hapje. Vooral in ondiepe vijvers, waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, worden deze nog wel eens slachtoffer van een hongerige reiger of avontuurlijke kat. Wees daar alert op en bescherm je vissen! Dit kan op een diervriendelijke manier met bijvoorbeeld de Laser Guard. Deze verjaagt effectief reigers en katten.
Vissen groeien erg hard
Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef ze af en toe wat voorgeweekte sla of een paar regenwormen. Dat vinden ze lekker!
De vissen groeien in deze maand hard, het kleurpatroon ontwikkelt zich en er wordt conditie opgebouwd voor de komende wintermaanden. Voer de vissen daarom ook meer dan normaal. Let wel op dat er geen voer overblijft, dit is weer een voedingsbron voor algen. Weet je niet precies wat voor voer je de vissen moet geven? Lees dan ons blog “Wat voor visvoer geef ik mijn vissen?”
Even alle tips voor de zomermaanden kort op een rij:
- Voorkom dat je vijver helemaal dichtgroeit door regelmatig de vijverplanten te snoeien en uitgebloeide lelies te verwijderen.
- Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver. Met name op warme dagen is dit erg belangrijk. Ververs desnoods 10% van het vijverwater iedere week of schaf goede vijverbeluchting aan.
- Bescherm je vissen tegen reigers.
- Meet wekelijks de waterwaarden.
- Voer je vissen goed en regelmatig, dit bevordert de groei en kleurontwikkeling.
Heb je vragen over dit artikel of andere vragen, stel deze dan via onze Facebook pagina.