Waarom wordt mijn vijver groen?

Geplaatst op

De oorzaak van een groene vijver

Waarom wordt mijn vijver groen is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen via de Social media of e-mail. We hebben er al een keer een blog aan gewijd, maar hierin hebben we met name verteld wat je moet doen om je vijver weer helder te krijgen. Heb je een groene vijver en wil je weten wat je er aan kunt doen? Lees dan ons blog “ Hoe krijg ik mijn vijver weer helder”. Dit blog gaat met name over de vraag waarom vijvers groen worden en wat je er aan kunt doen om te zorgen dat je vijver dit niet wordt.

Groene vijver

Groene vijvers

Een groene vijver duidt op de groei van alg. Er zijn verschillende soorten alg , maar in de meeste gevallen is er sprake van zweefalg. Zweefalg kan gezien worden als een heel klein plantje en groeit erg snel. Waar gewone planten niet meer goed kunnen groeien neemt de zweefalg het over en je krijgt een groene vijver. De oorzaak kan vaak worden gevonden in de verstoring van de natuurlijke flora en fauna in de vijver. Deze natuurlijk flora en fauna in de vijver vormen de basis voor een gezonde vijver.

Een gezonde vijver betekent goed groeiende zuurstofplanten, voldoende CO2 in het water en voldoende mineralen. Hieronder vind je een korte uitleg over deze drie variabelen:

 

  • Zuurstofplanten: Zuurstofplanten hebben naast dat ze zorgen voor zuurstof in het vijverwater nog een andere belangrijke functie: ze nemen voedingsstoffen uit het water voor hun eigen groei. Dit betekent dat zweefalg minder kans heeft om te groeien door het ontbreken van de voedingsstoffen.
  • CO2: planten (en natuurlijk ook vissen) hebben voor de groei voldoende CO2 nodig. Je moet dus altijd zorgen dat er voldoende CO2 in de vijver aanwezig is. Dit kan onder andere door het plaatsen van een waterval, een zuurstofpomp en natuurlijk ook zuurstofplanten.
  • Mineralen: Mineralen zijn belangrijk voor de vijver omdat ze de CO2 transporteren. Daarnaast zijn mineralen ook een belangrijke bouwsteen voor de (zuurstof)planten. Zij gebruiken het namelijk als voedingszout.

 

Groene vijver voorkomen

Kijkend naar de bovengenoemde drie variabelen is het belangrijk dat deze drie allen voldoende aanwezig zijn. Heb je voldoend zuurstofplanten in je vijver en groeien ze ook goed? Houdt ongeveer 5 planten aan per 1000 liter water. Heb je een filter aangesloten op je vijver die de capaciteit van je vijver (inclusief vissen) aankan en meet daarnaast de PH waarde. Is de PH niet goed, dan heb je ook te maken met een verstoring van de CO2 in de Groen vijver weer heldervijver. Om de waardes in de vijver te testen kun je gebruik maken van de handige Velda Pond Test App. In deze app kun je de waardes bijhouden en krijg je automatisch van ons advies als waarden afwijken. Als laatste is het van belang om het vijverwater te testen op de hardheid (mineralen). Hard water zorgt er namelijk voor dat algen geen kans hebben. Ook dit kan getest worden met onze app.

 

Als je je aan deze kleine tips houdt, dan voorkom je dat je vijverwater groen wordt. Heb je toch een groene vijver? Lees dan ons blog “hoe krijg ik mijn vijver weer helder”. Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Stel deze dan via Facebook en wij beantwoorden ze graag!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid