Wat voor soorten vijvers zijn er?
Wat voor soorten visvijver zijn er allemaal?
Welk vijver type kies jij?
Stel jezelf deze vraag voordat je de vijver gaat aanleggen. In het blog van deze week vind je antwoord op e vraag welke soorten vijvers mogelijk zijn. Er zijn namelijk veel verschillende vijvers en de soort vijver is vaak ook afhankelijk van de soort vissen die erin zwemmen. De vijvers die de meeste mensen in hun tuinen aanleggen hebben wij onderverdeeld in 5 verschillende soorten. Hierbij maken wij onderscheid tussen vijvers met vissen en vijvers zonder vissen. Ben je van plan om een vijver aan te leggen? Lees dan ook ons blog “vijver aanleggen, een handig stappenplan“.
Vijver 1: Koivijver
Een koivijver is misschien wel de meest populaire vijver, maar daarnaast ook wel de meest lastige vijver om te onderhouden. Koi zijn namelijk prachtige vissen, maar hebben ook een lange en lastige gebruiksaanwijzing. Hierdoor is een koivijver vaak een speciaal aangelegde en ingerichte vijver. Belangrijk om te weten is dat er in een koivijver geen planten kunnen worden geplaatst. Koi zijn namelijk dol op planten en zullen daarom de planten opeten. Ben je van plan om een koivijver te starten, dan moet je weten dat je een goed sterk filter moet aanschaffen met een zeer sterke UV-C lamp. Wat sommige mensen ook doen is een apart vijver gedeelte creëren met zuiverende zuurstofplanten waar koi niet bij kunnen komen.
De vijver moet een gemiddelde diepte hebben van ongeveer 130 cm. Koi zijn zeer gevoelige dieren en houden niet van koud water. In de winter bevinden ze zich daarom zo diep mogelijk. Hoe dieper de vijver, hoe prettiger de vissen dit vinden. Het mooie van een koivijver is dat deze vaak een strakke vormgeving heeft. Dit komt omdat er voor deze vijver geen beplanting nodig is.
Een koivijver is relatief duur. Niet in eerste instantie om de vijver aan te leggen (hoewel de aanschaf van de techniek wel prijzig kan zijn), maar het onderhoud van de vijver vergt veel aandacht. Lees hier meer over de aanleg en onderhoud van een koi vijver.
Vijver 2: Natuurlijke vijver of plantenvijver
Een natuurvijver en een plantenvijver zijn eigenlijk gelijk aan elkaar. In een natuurvijver is beplanting enorm en dit trekt veel verschillende diersoorten aan als kikkers, salamanders en insecten. In een natuurlijke vijver worden geen pompen, filters of andere hulpmiddelen gebruikt. Het zuurstofgehalte in de vijver blijft op pijl door de enorme hoeveelheid zuurstofplanten. Een natuurlijke vijver heeft een vorm zoals je deze aantreft in een park of bos. De kant loopt over in water en de ondiepe zones bevatten moeras- en overplanten. Meer informatie over een natuurvijver vind je als je op de link klikt.
Als je een natuurlijke vijver wilt aanleggen, kies dan voor een lichte plek. Vissen houden in deze vijver is mogelijk, maar zorg dan voor een diepte van minimaal 80 cm. De grootte van de vijver is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is in de tuin. Laat een natuurlijke vijver met rust en laat de natuur zijn werk doen. Plant in het begin met name zuurstofplanten, daarna wat lang bloeiende oever- en moerasplanten en een paar waterlelies. De vijver zal zichzelf verder ontwikkelen waardoor je een geweldige natuurlijke vijver krijgt.
Vijver 3: Visvijver
Een visvijver is enkel bedoeld om vissen in te houden. Vaak kiest men er bij deze vijver voor om geen planten te plaatsen. Als je hiervoor kiest, dan moet je ervoor zorgen dat de vijver in de juiste conditie blijft. Je moet hierbij denken aan een krachtig filtratiesysteem en luchtpomp. Richtlijn voor het aantal vissen dat in deze vijver gehouden kan worden is maximaal 5 cm vislengte per 100 liter water. Dat betekent 10 tot 12 vissen in een vijver van 5000 liter water. Als je te veel vissen in de vijver houdt, dan komen er veel meer afvalstoffen in de vijver dan dat de bacteriën kunnen verwerken. Zweefalg en troebel water is het gevolg.
Het onderhoud van deze vijver is minder intensief dan een koi vijver. Het filter en de pomp moeten een paar keer per jaar worden nagekeken en eventueel onderhouden worden. Daarnaast moet je er voor zorgen dat er niet te veel slib op de bodem ontstaat. Gebruikt hiervoor Bio-Oxydator.
Vijver 4: Spiegelvijver
De naam spiegelvijver spreekt voor zich; de vijver is zo glad als een spiegel en vaak heel ondiep. De spiegelvijver neemt in populariteit toe. Een spiegelvijver weerspiegelt de zon, wolken en andere zaken rondom de vijver. Dit geeft een mooi beeld en laat de tuin groter lijken.
De spiegelvijvers zijn vaak erg strak afgewerkt en rechthoekig van vorm. De randen zijn meestal gemaakt van hardsteen. Dit is de goedkoopste vijver en vergt weinig onderhoud. Zorg ervoor dat kabels netjes zijn weggewerkt. Er hoeft maar weinig water in de vijver en er is geen filtratie. Het enige wat je moet doen is ervoor zorgen dat er geen bladeren of ander afval in de vijver ligt. Daarnaast warmt de een spiegelvijver snel op en koelt ook weer snel af door het weinige water dat er in zit. Deze temperatuurverschillen zorgen voor meer groei van algen. Het plaatsen van een UV-C lamp is gewenst.
Vijver 5: Zwemvijver
Enorm in populariteit gestegen is de zwemvijver. Wat is er nu lekkerder dan een frisse duik te nemen in je eigen vijver? Met name de combinatie van een natuurlijke aanblik en toch kunnen zwemmen vind men geweldig. Daarnaast is een zwemvijver goedkoper dan een normale vijver. Vaak wordt er naast de zwemvijver nog een plantenvijver aangelegd die zorgt voor de juiste filtratie. Eventuele verwarming kan nodig zijn in koelere klimaten, want soms kan het in de zomer ook heel koud zijn om te zwemmen.
In een zwemvijver met een diepte van 140 – 160 cm kan gezwommen worden zonder de bodem te raken. De meest eenvoudige zwemvijver is een diepe kuil met schuine wanden, bekleed met zwarte vijverfolie. Een helofytenfilter is een prachtige oplossing voor schoon zwemwater. Is het zo dat de vijver door veel mensen gebruikt gaat worden, dan is een extra filterinstallatie aan te raden. Zorg ervoor dat in het najaar afgestorven planten en ingewaaide bladeren worden verwijderd, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Daarnaast vergroot organisch afval de kans op verzuring. Gebruik een mooi groot schepnet voor het verwijderen van dit afval. Hier vind je nog wat meer informatie over het aanleggen en onderhoud van een zwemvijver.
Heb je vragen over bovenstaand artikel, dan horen wij dit graag via de Facebook pagina van Velda. Daarnaast ontvangen wij ook graag foto’s van vijver van onze klanten. De eigenaren van de drie mooiste vijvers van de maand ontvangen van ons een gratis zak visvoer!