Zweefalg of groene vijver

Groen vijverwater ontstaat door zweefalgGroen vijverwater ontstaat door zweefalg en komt daarom vooral voor in jonge vijvers met voedselrijk water. Ze ontwikkelen zich razendsnel. Behalve dat het vijverwater verandert in een groene brij, ook is het vervelend dat de groei van je zuurstofplanten stagneert. Deze minuscuul kleine algen zweven los in het water, vermeerderen zich explosief en geven een groene kleur aan het water, waardoor je op den duur nauwelijks nog vissen of de bodem kunt zien. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van zuurstofplanten.

Groen water voorkomen

Hoe kun je zweefalg bestrijden of verwijderen uit je vijverwater? Wij hebben een aantal tips voor je:

  • Plaats meer vijverplanten aan die voor hun CO2 voorziening niet aangewezen zijn op het water. Dus geen planten die onder water leven maar juist planten zoals drijfplanten, waterlelies en moerasplanten.
  • Bedek het wateroppervlak voor 30-40% met planten, zodat die de voedingsstoffen absorberen en algen geen kans meer krijgen.
  • Controleer het vijverwater met een vijvertestset: een ideale GH-waarde ligt tussen 8 en 12° dH.
  • Breng zonodig de hardheid van het water op peil.
  • Activeer het microleven met daarvoor bedoelde middelen.
  • Zorg voor voldoende bodemsubstraat ter activering van micro-organismen.

Het vijverwater zal na ongeveer 2 maanden weer helder zijn.

Blijvend zweefalgen voorkomen

Om groen water weer helder te maken zijn er speciale middelen verkrijgbaar. Je kunt deze middelen eenmalig of herhalend gebruiken. Maar pas op, het groene water verdwijnt, maar de oorzaak wordt niet weggenomen. Dus zonder de eerdergenoemde maatregelen zal de groei van zweefalg gewoon doorgaan.

Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen. De UV-C lamp, die zorgt voor het verwijderen van de algen, gaat ongeveer een vijverseizoen lang mee. Vervang de lamp ieder voorjaar voor een blijvend resultaat.

Uw privacy is belangrijk voor ons

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Lees ons privacybeleid