Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn zeer nuttig voor het helder en gezond houden van het waterZuurstofplanten groeien snel en houden de vijver helder en algenvrij. Ze groeien onder water en nemen voedingsstoffen via het blad op uit het water en geven zuurstof af. Ze vormen dan ook een belangrijke basis voor het natuurlijke evenwicht in de vijver en zijn uiterst nuttig voor het helder en gezond houden van het water.
De mate van groei wordt bepaald door de aanwezigheid van licht, temperatuur (12-25°C), voedingsstoffen, waterkwaliteit en CO2. Als ze slecht of niet groeien kan de oorzaak doorgaans worden gezocht in de waterkwaliteit en het te lage aanbod CO2. De kans op algengroei neemt dan snel toe. Met een watertest kun je de waterkwaliteit onderzoeken.

Welke zuurstofplanten kies je?

Niet alle zuurstofplanten produceren gedurende het hele seizoen zuurstof. Belangrijk is dan ook de afwisseling en variatie in dit soort planten. Dat maakt de kans op algengroei het kleinst. Voor het voorjaar en winter is waterranonkel (Ranunculus aquatilis). Een aanrader voor de zomer en het najaar zijn het hoornblad (Ceratophyllum demersum), fonteinkruid of waterpest. Andere bekende zuurstofplanten zijn lidsteng (Hippuris vulgaris) en waterviolier (Hottonia palustris).

In bestaande vijvers met veel algen – groen water en/of draadalgen – is het niet verstandig om zuurstofplanten te plaatsen. De algen nemen al het aanwezige CO2 op uit het water en daardoor kunnen de nieuwe zuurstofplanten niet goed groeien.

Zuurstofplanten plaatsen

Plaats de zuurstofplanten onder water, in grof zand, grind, kleikorrels of speciaal groeisubstraat. In de natuur wortelen deze planten direct in de bodem. In de meeste vijvers is dat lastig omdat er folie op de bodem ligt of er een vijverbak gebruikt is. Gebruik daarom altijd vijvermanden en verwijder eerst de loodjes en bandjes. Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.

Wanneer plant je zuurstofplanten?

Nieuwe vijvers bevatten in het begin nog weinig micro-organismen en hebben daarom een gering CO2 aanbod. Alvorens zuurstofplanten uit te zetten, is het verstandig de vijver zo’n 4 weken te laten ‘rijpen’. In bestaande vijvers met veel algen, is het niet verstandig om zuurstofplanten te plaatsenPoot ze bij voorkeur in hun groeiperiode, tussen april en juni. Na plaatsing zullen ze het water helder en algenvrij houden. Wil je zuurstofplanten gelijk kunnen plaatsen, zal er zuurstof moeten worden toegevoegd aan het water. Gebruik hiervoor zogenoemde CO2 Tabs.

Onderhoud zuurstofplanten

Voor plaatselijke bemesting van zuurstofplanten zijn speciale groeibollen ontwikkeld.

Zuurstofplanten geven een heldere kijk op vijvers! Je koop ze bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.