UV Lamp

UV lamp voor de vijver

Speciaal voor de vijver is er de UV lamp of UV-C lamp, die veel schadelijke organismen doodt door ultraviolet licht.Speciaal voor de vijver is er de UV lamp of UV-C lamp, die veel schadelijke organismen – zoals algen – doodt door ultraviolet licht. Bij een UV-C filter wordt het vijverwater langs een lamp geleid die ultraviolet licht uitstraalt. Het water wordt als het ware gesteriliseerd en zweefalgen, ziektekiemen en schimmels worden gedood. Dit levert kristalhelder water op en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten. Het UV-C gedeelte van het lichtspectrum beschadigt het DNA van micro-organismen, zodat ze zich niet vermeerderen. Reeds in 1910 werd drinkwater gezuiverd met UV-C techniek.

Veel vijverfilters worden uitgerust met een UV-C unit in de eerste filterfase. Hierbij kan het UV licht niet in contact komen met de micro-organismen in het biologische filter. Kies voor een UV lamp met stroomonderbreker om contact met de voor ogen en huid schadelijke straling te voorkomen. Als je de UV-C lamp jaarlijks vervangt, ben je verzekerd van een optimale werking gedurende het hele vijverseizoen.  Wil je meer adviezen ontvangen over UV lampen of over vijvers in het algemeen? Like dan onze Facebook pagina of lees onze blogs.

UV lamp tegen groen water

Zweefalgen maken het vijverwater groen. Je ziet dan niets meer van het boeiende onderwaterleven. Vooral in jonge vijvers met voedselrijk water ontwikkelen ze zich razendsnel. Een vervelend gevolg is dat de groei van zuurstofplanten stagneert. En daarmee blijft het water groen. Een blijvende oplossing voor groen troebel vijverwater is een UV filter met UV lamp. Niet alleen koivijvers en visvijvers, maar ook zwemvijvers en spiegelvijvers blijven zo helder.

Tips en adviezen

Wil je meer informatie over tips over de vijver? Volg ons dan via Facebook of lees onze blogs met heel veel leuke adviezen.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy