Vijverbenodigdheden

Vijverbenodigdheden

Om een gezonde en heldere vijver te krijgen, zijn er verschillende vijverproducten en vijverbenodigdheden te gebruiken. Je kunt deze benodigdheden bij de aanleg van je vijver aanschaffen, maar ook in een bestaande vijver gebruiken. Want een tuinvijver is meer dan bak water. Het is een natuurlijke waterbiotoop op kleine schaal. In de vrije natuur zijn vijvers vaak veel groter, functioneren de biologische processen goed, waardoor het water van nature helder en gezond is. Bij je eigen waterpartij moet je de natuur een handje helpen om de biologisch balans te bereiken. Alleen dan kun je blijven genieten van helder water, gezonde planten en tevreden vissen.

Vijverfilters, -pompen en substraten

Eco-Filter-Set-12000-doorsnede
Een gezonde algenvrije vijver begint bij een goed vijverfilter aangesloten op een vijverpomp. Het filtermateriaal in de filterbak verwijdert vuildeeltjes en afvalstoffen uit het vijverwater. Verder vervult een luchtpomp een aantal nuttige functies. De beluchting voorziet het water van zuurstof, voert schadelijke gassen af en voorkomt dat de vijver bevriest. Wil je het wateroppervlak schoon houden, gebruik dan een skimmer. Op de bodem van je vijver breng je substraat aan. Zo’n laag vijversubstraat vormt de basis voor een stabiel vijvermilieu.

Met deze hulpmiddelen heb je de vijver ingericht, zodat je er geen omkijken naar hebt. Wel wil je als vijverhobbyist weten wat het resultaat is van je werk. Een paar keer per jaar de waterkwaliteit testen geeft inzicht in het biologisch functioneren van je vijver. Bij vijverproblemen zoals algengroei of vissterfte kun je bijsturen door de waterhardheid en zuurgraad op peil te brengen. Als beginnend vijverbezitter is het leuk en leerzaam om de ontwikkeling van je vijver te volgen door regelmatig de waterwaarden te meten met een testset.

Beschermingsmiddelen

Bescherming van je vissen en andere levende wezens in je vijver mag je niet vergeten. Katten en met name reigers vissen de vijver graag leeg als ze de kans krijgen. Maar hoe bescherm je je vijvervissen hiertegen en hou je de boosdoeners uit de buurt van je vijver? Reiger en reigerbeschermingHiervoor zijn verschillende diervriendelijke oplossingen.

Andere vijverartikelen waar je als vijverbezitter niet zonder kan zijn een goed schepnet en telescopische vijverschaar om waterplanten te snoeien. Een vijverafdeknet bewijst zijn diensten als de bomen hun bladeren laten vallen, maar houdt ook stelende reigers op afstand.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid