Vijvervissen

Vijvervissen verlevendigen je vijver

Logisch dat vijverbezitters vaak zonder na te denken vissen in hun vijver plaatsen. Soms zelfs direct na het aanleggen ervan. Toch is het erg belangrijk om vooraf na te denken over welke vijvervissen je in je vijver uitzet. Welke soort vijvervissen kies je? En hoeveel? En wat zijn de omstandigheden waarin de vijvervissen straks moeten leven? Niet alle vissen zijn geschikt voor alle vijvers. Wist je bijvoorbeeld dat een steur niet achteruit kan zwemmen en daarom niet geschikt is voor een vijver met veel planten waarin deze vast kan komen te zitten?! Of dat koi vissen je vijverplanten loswroeten en dat je daarom in koivijvers hooguit vijverplanten in drijvende manden kunt houden?! Het is daarom belangrijk om eerst na te denken over de soorten vijvervissen in je vijver.

Het aanbod van soorten vijvervissen is enorm. Maar welke vissen kies jij voor in je vijver?Heb je net je vijver aangelegd of ben je er nog mee bezig? Plaats dan niet meteen na het vullen van je vijver met water, de vissen. De vijver is namelijk nog niet in evenwicht en het (kraan)water is nog niet geschikt voor de vissen om in te leven. Het water moet eerst vijverwater worden en dat kost enige tijd. Overigens zijn goudwindes en shubunkins ideale beginnersvissen. Ze zijn beweeglijk, zien er fraai uit en ze zijn niet veeleisend.

Vijvervissen, grote vervuilers

Al die rommel die vijvervissen veroorzaken moet wel worden verwerkt en afgevoerd, anders raakt de vijver uit z’n biologische evenwicht en ontstaan er problemen zoals algen of visziekten. Om dit te voorkomen is het bijna altijd nodig om een of andere vorm van filtering aan te brengen om de waterkwaliteit op peil te houden. Alleen een pompje of een fonteintje dat het water in beweging houdt is dan beslist niet voldoende!

Niet alleen m.b.t. de planten en filters, maar ook met de diepte van de vijver is het van belang dat er van tevoren wordt nagedacht over de viskeuze. Dit in verband met de overwintering en/ of het paren van de vissen. En natuurlijk moet er ook nagedacht worden over het aantal vissen. Vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 50 cm vislengte per 1.000 liter vijverwater.

Vijvervissen (bij)voeren

En niet elk visvoer is geschikt voor elke vis. Koi willen bijvoorbeeld voer dat cichorei bestanddelen bevat. Dit is reuze effectief voor de spijsvertering en het welbevinden van de koi. Goudvissen en windes willen liever een licht verteerbaar voer. Voor alle visvoer geldt dat een kwalitatief goed voer met voldoende vitaminen en mineralen aan te bevelen is, zodat de weerstand van je vijvervissen altijd op peil blijft.

En mochten je vijvervissen toch een keer ziek worden, dan in het prettig als je weet welke visziekten er zijn, hoe je de symptomen herkent, wat je ertegen kunt doen en hoe je de ziektes in de vijver kunt voorkomen. Overigens zijn de meeste visziekten prima te bestrijden zonder blijvende gevolgen voor je vissen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid