Natuurvijver, een natuurlijke vijver
In een natuurvijver heeft de natuur het voor het zeggen. De beplanting is rijk en het water trekt veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders en insecten. In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.
Een natuurlijke vijver ziet eruit als een vijver die je aantreft in een park of bos, natuurlijk beplant en met veel dierenleven. Door de rijke beplanting gaat een natuurvijver op in de rest van de tuin. De kant loopt over in water en de ondiepe zones zijn beplant met moeras– en oeverplanten. De vorm van een natuurvijver is onregelmatig. Hierdoor ontstaan allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren.
Natuurvijver aanleggen
Kies voor het aanleggen van een natuurlijke vijver voor een lichte plek, zodat de planten goed kunnen groeien. Een ligging deels in de schaduw kan ook. Wil je ook vissen houden in je natuurvijver, dan moet deze minimaal 80 cm diep zijn. Plant in het diepe gedeelte voldoende zuurstofplanten, deze kunnen makkelijk geplant worden met bijvoorbeeld een vijvermand compleet met plantsubstraat. Beplant oevers en ondiep water met mooie, langbloeiende oever– en moerasplanten en de natuurvijver bloeit met je borders mee. Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is.
Een pomp verstoort het waterleven. Wil je toch een waterval of stroompje, zorg dan dat de pomp dichtbij de waterval ligt, zodat het water niet uit de hele vijver gepompt hoeft te worden. Zet pas vissen uit als de vijver helder is. Goudwindes zijn de ‘schoonste’ vissen, terwijl karpers de hele vijver omploegen.
Onderhoud natuurlijke vijver
Een vijver met uitsluitend waterplanten, zonder vissen, is het gemakkelijkst in onderhoud. Alleen het snoeien/uitdunnen van teveel planten is dan nodig. Geen filtersysteem en andere hulpmiddelen worden gebruikt. Ook omdat gestreefd wordt naar het ultieme biologisch evenwicht.
De beste schoonmaaktijd is de nazomer, eind augustus – begin september. De vijver kan zich dan nog goed herstellen vóór de winter. Ook dieren zoals kikkers, padden en salamanders worden zo min mogelijk gestoord in hun levenscyclus.