Zwemvijver

Je wilt een mooie vijver aanleggen…, maar je kinderen willen lekker kunnen zwemmen in de tuin. De ideale oplossing is dan een mooie zwemvijver waar iedereen van kan genieten. Zwemvijvers zien er uit als een vijver en ze worden zo natuurlijk mogelijk in de tuin aangelegd. Zijn aantrekkingskracht ontlenen zwemvijvers vooral aan hun natuurlijke verschijning en de betrekkelijk lage prijs. Vaak wordt er een plantenvijver naast de zwemvijver aangelegd, die zorgt voor filtratie van het zwemwater. Bij regelmatig gebruik, moet zwemwater ook gefilterd worden. Er mag niet te veel rommel of slib op de bodem liggen, want dan wordt het water troebel. Verwarming kan nodig zijn in de koelere klimaten, want daar kan het water zelfs in de zomer behoorlijk koud blijven.

Zwemvijver aanleggen

In zwemvijvers met een diepte van 140 – 160 cm kun je zwemmen zonder de bodem te raken. Wel is het verstandig om een extra zone van 60 – 80 cm diep aan te leggen voor zuurstofplanten. Deze dragen sterk bij aan een goede kwaliteit van het zwemwater.

Een zwemvijver bestaat altijd uit twee gedeeltes die van elkaar gescheiden worden:

  • Het zwemgedeelte
  • Het filtergedeelte (biologisch of mechanisch)

Het biologisch filteren van zwemvijvers gebeurt door middel van moerasplanten geplant in kiezel of een substraat, Het substraat zorgt voor de huisvesting van nuttige bacteriën die meehelpen aan de natuurlijke zuivering van het water. Ook doen het substraat of lavasteentjes dienst om organisch vuil in het water tegen te houden. Het filtergedeelte met de planten zal zorgen voor een natuurlijker uiterlijk van de zwemvijver.

De meest eenvoudige zwemvijver is een vrij diepe kuil met schuine wanden, bekleed met zwarte vijverfolie. Als zwemvijvers in de zomer door veel mensen tegelijk intensief gebruikt worden, biedt een filterinstallatie uitkomst. Een standaard filterinstallatie – altijd buiten de vijver geplaatst – zorgt dan naast de planten voor helder water.

Onderhoud van een zwemvijver

In het najaar moeten afgestorven planten en ingewaaide bladeren uit de zwemvijver worden verwijderd, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Organisch afval op de bodem vergroot de kans op verzuring van de zwemvijver ook neemt de kans op algenproblemen en een slechte plantengroei toe.

Het beste kun je met regelmaat even alle gevallen bladeren uit de zwemvijver verwijderen. Dit gaat het beste met een schepnet. Hetzelfde geldt voor rottend blad of slib op de bodem. Het is niet verstandig om jaarlijks de hele zwemvijver leeg te pompen om de bodem schoon te kunnen maken. Hiermee verwijder je niet alleen allerlei nuttige waterdiertjes maar ook tast je daarmee de bacteriële huishouding in belangrijke mate aan en die is juist in de winter erg belangrijk.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid