Vijversubstraat
De nieuwe vijver is uitgegraven, de folie zit op zijn plaats en de vijverrand is afgewerkt. Klaar om de vijver te vullen! Maar voordat je de kraan openzet, is er nog een belangrijke klus te doen. Vijversubstraat of bodemsubstraat aanbrengen. Vijversubstraat zijn speciale poreuze stenen korrels voor de vijverbodem om een stabiel vijvermilieu mee te creëren. De micro-organismen die zorgen voor helder vijverwater hebben een ondergrond nodig om zich aan te hechten. Het poreuze gesteente op de vijverbodem is dan ook een geliefde plaats in de vijver voor deze nuttige bacteriën.
Vijversubstraat gebruiken
Als je vijversubstraat aanbrengt in een nieuwe vijver, bedek dan de hele vijverbodem met een paar centimeters substraat. Voeg tevens een dosis waterzuiverende bacteriën toe voor een razendsnel resultaat. Nu is je vijver klaar om te vullen met water. Omdat de bacteriën houden van zuurstofrijk water, is het raadzaam veel zuurstofplanten te plaatsen. Tijdens het vullen kun je de zuurstofplanten al in de vijver zetten.
In principe gaat vijversubstraat een leven lang mee, maar indien nodig, kun je het altijd bijvullen. Vijversubstraat blijft actief zolang het niet wordt afgedekt met organisch afval; bodemslib. Gebruik in dat laatste geval een goeie Bio-Oxidator om bodemslib te verwijderen.
Bodemsubstraat wordt soms ook gebruikt om de aarde in plantmanden mee af te dekken. Beter is het om speciale groeisubstraten te gebruiken voor het planten of afdekken van aarde in plantmanden. Deze substraten zijn speciaal samengesteld op de planten waarbij ze gebruikt worden. Het zijn een extra voedingsbodem voor de planten en voorkomen verrotting van de wortels.
Pond gravel of vijvergrind is een afdeksubstraat en voorkomt uitspoelen van vijveraarde en het omwoelen van de bodem door vissen. Mocht je een helofytenfilter willen aanleggen, dan wordt meestal lava split gebruikt.
Let op! Wanneer je bodemdrains in je vijver hebt, kun je geen vijversubstraat gebruiken. De drains zouden al snel vol zitten met substraat.