Biologische vijver

In een biologische vijver heeft de natuur het voor het zeggen. De beplanting is rijk en het water trekt veel dieren aan, zoals kikkers, salamanders en insecten. In een biologische vijver wordt geen vijverpomp, filter of chemisch middel gebruikt. En in ideale omstandigheden, ook geen vijverfolie. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen. Je creëert een biologisch evenwicht, met een biologisch filter en gebruikt een natuurlijke algenbestrijding.

Een biologische vijver ziet eruit als een vijver die je aantreft in een park of bos, natuurlijk beplant en met veel dierenleven. Door de rijke beplanting gaat een biologische vijver op in de rest van de tuin. De kant loopt over in water en de ondiepe zones zijn beplant met moeras– en oeverplanten. De vorm van een biologische vijver is onregelmatig. Hierdoor ontstaan allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren.

Biologische vijver aanleggen

Plaats een biologische vijver op een lichte plek, zodat de planten goed kunnen groeien. Een ligging deels in de schaduw kan ook. Om vissen te houden moet een vijver minimaal 80 cm zijn. De vissen kunnen dan ook overwinteren. Plant in het diepe gedeelte voldoende zuurstofplanten, deze kunnen makkelijk geplant worden in een plantmand compleet met plantsubstraat. Beplant oevers en ondiep water met mooie, langbloeiende oever– en moerasplanten en de vijver bloeit met je borders mee. Een begroeiingsmat is ideaal, hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand, deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is.

Een pomp verstoort het waterleven. Wil je toch een waterval of stroompje, zorg dan dat de pomp dichtbij de waterval ligt, zodat het water niet uit de hele vijver rondgepompt hoeft te worden. Zet pas vissen uit als het vijverwater helder is en er een biologisch evenwicht is. Goudwindes zijn de ‘schoonste’ vissen, terwijl karpers de vijver omploegen.

Onderhoud biologische vijver

Een vijver met uitsluitend waterplanten is het gemakkelijkst in onderhoud. Alleen het snoeien/uitdunnen van teveel aan planten is dan nodig. Geen filtersysteem en andere hulpmiddelen worden gebruikt omdat gezocht wordt naar het ultieme biologisch evenwicht. De beste schoonmaaktijd is de nazomer, eind oktober – begin november. De vijver kan zich dan nog goed herstellen vóór de winter. Ook dieren zoals kikkers, padden en salamanders worden zo min mogelijk gestoord in hun levenscyclus.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid