Je eigen vijver in 6 stappen

Zelf een vijver ontwerpen en aanleggen is een leuke klus. Wanneer je alle materialen op het verlanglijstje in huis hebt, ben je in zes stappen waarschijnlijk al in een dagje klaar. Zorg er wel voor dat de afmetingen van de folie kloppen. Die bereken je als volgt: tel bij de grootste lengte en de grootste breedte van het vijverontwerp tweemaal de grootste diepte plus tweemaal 50 cm voor randafwerking op. Met dit stappenplan wordt vijvers aanleggen een eenvoudige klus.

Stap 1 | Contouren bepalen

Plaatsbepaling Zet met piketpaaltjes de buitenrand van de vijver uit. Controleer met een waterpas en een lange lat of alle paaltjes even diep staan en breng een dunne hardhouten rand of touw aan. De paaltjes zijn een belangrijk meetpunt om de diepte bij het uitgraven te controleren.

Stap 2 | Stabiele bodem

Graaf nu de afgebakende gebieden van de vijver op de vereiste dieptes uit. Controleer met de waterpas of de verschillende gebieden vlak zijn. Breng een laagje scherp zand gemengd met cementpoeder aan en bekleed de gehele vijverbodem met een beschermvlies.

Stap 3 | Folie en substraat aanbrengen

Leg de folie over het gat en verzwaar de randen met stenen. Breng op de bodem een twee centimeter dikke laag bodemsubstraat aan en start de vijver op met Bacterial. Laat langzaam water op de folie lopen. Verplaats de stenen naarmate de folie de juiste bodemvorm aanneemt. Snij overtollige folie af nadat de vijver helemaal vol is, laat een rand over voor de afwerking.

Stap 4 | Afwerken

afwerking Haal de stenen weg en werk de overlap van de folie af met het materiaal naar keuze, bijvoorbeeld harde turf, tegels, keien, steigerhout of een begroeiingsmat.

Stap 5 | Waterplanten

Geef de vijver direct een groen aanzicht met drijfplanten. Ook plant u zuurstofplanten. Gebruik daarvoor plantmanden en een goed groeisubstraat, versnel de ontwikkeling met groeibollen. Tenslotte poot u de moeras– en oeverplanten en plaatst u bijvoorbeeld waterlelies.

Stap 6 | Leven in de vijver

Fotografie Vijverwijzer. Enschede. Houd het water kristalhelder, breng een vijverpomp en filter aan. Voorkom algen met een UV-C filter, zo blijft uw vijver in evenwicht en schept u het ideale leefklimaat voor al uw vissen en waterplanten. Zet na een paar weken pas de vissen uit.

 

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid