Waterornamenten in je tuin
Een waterornament is een mooi vormgegeven waterpartij die zorgt voor leven in de tuin, op het terras of op balkon. Het is heerlijk om op een mooie zomerdag te luisteren naar water dat zachtjes borrelend uit de waterbron tevoorschijn komt en via een waterval naar beneden stroomt.
Waterornamenten zijn dan ook erg populair en in vele varianten, maten, soorten en materialen te verkrijgen.
Voor een waterornament heb je een waterreservoir in je tuin nodig. Als vijverliefhebber heb je deze natuurlijk bij de hand en plaats je een waterornament in of bij je vijver. Een duurzame vijverpomp zorgt er dan voor dat het water kan worden rondgepompt. Vul het water in je waterornament regelmatig bij in verband met verdamping van het water. Vooral met zomers weer. Dit voorkomt drooglopen van de pomp en verlengt zo de levensduur ervan.
Waterornamenten kunnen uit verschillende materialen worden gemaakt. Maar welk materiaal past bij je tuin en wat vind je mooi? We zetten de verschillende materialen eens op een rijtje:
Waterornamenten van hout
Een houten waterpartij brengt vooral veel sfeer in je tuin. En hout is een makkelijk te verwerken product, daardoor zijn er vele soorten waterornamenten van hout verkrijgbaar. Dit type waterornament doet het vooral goed in de romantische of bloementuin. Hout is een natuurproduct dat, in combinatie met water, een minder lange levensduur heeft.
Waterornamenten van RVS
Een roestvrij stalen waterpartij is zeer geschikt voor de moderne en strakke tuin. Roestvrij staal behoeft weinig onderhoud en gaat erg lang mee. Bovendien heeft het een erg luxe uitstraling!
Waterornamenten van zink of lood
Zinken waterornamenten zijn zeer op hun plek bij zowel de klassieke als de moderne tuin. Zink is een materiaal dat volgens veel mensen op een mooie manier verweerd. Het vergrijzen van een zinken waterornament kan je tuin een nostalgisch karakter geven. Een nadeel van zink bij contact met water komen kleine metaaldeeltjes in het water terecht. Zink is niet giftig voor mensen, maar wel voor de planten in het water.
Waterornamenten van natuursteen
Natuursteen is mooi, chique, beresterk, duurzaam stabiel en zeer onderhoudsarm. Het nadeel van een natuurstenen waterornament is dat het, vooral bij de grote ornamenten, loodzwaar is en daardoor lastig te verplaatsen. Natuursteen is meestal vorstbestendig en hoeft de natuurstenen waterpartij ook niet verplaatst te worden in de winter.
Waterornamenten van Terrazzo
Terrazzo heeft een luxe uitstraling die nagenoeg bij elke type tuin past. Het is een restafval mengsel van gesteenten zoals marmer en graniet. Terrazzo is ondanks dat het waterdicht is, enigszins poreus. Het nadeel van een terrazzo waterpartij is zijn gewicht, net als bij natuursteen is een waterornament van terrazzo relatief zwaar.
Waterornamenten van Polyresin en polystone
Het materiaal polyresin en polystone is gebaseerd op kunststoffen harsverbindingen die kleine stukjes steen met elkaar verbinden. Polyresin en polystone zijn veelvuldig gebruikte materialen voor waterornamenten, omdat er met dit materiaal hoog gedetailleerde waterornamenten verkregen kunnen worden. Het materiaal is relatief goedkoop in aanschaf en gaat langdurig mee. Een polyresin waterpartij is, ondanks dat het hoofdzakelijk van kunststof is gemaakt, een kwalitatief hoogwaardig type waterornament.
Wanneer je een waterornament hebt, kan groen water en groene aanslag deze ontsieren. Om de aanslag te verwijderen en te voorkomen zijn speciale algenwerende middelen ontwikkeld. Toegevoegd aan het water zorgen deze voor maandenlang helder water en er ontwikkelt zich geen aanslag.
Waterornamenten voor binnen
Ook voor binnen zijn er waterornamenten te verkrijgen. Ze zijn allemaal voorzien van een Plug & Play systeem. Het water in het waterornament zelf wordt opgevangen en rondgepompt met een ingebouwde waterpomp. Het Plug en Play systeem kom je echter ook in waterornamenten voor buiten tegen. Bijvoorbeeld ‘De WaterFall‘ is een Plug en Play waterornament voor binnen en buiten met ruimte voor planten in het midden van het ornament. Via de buitenring stroomt het water over de rand van de pot.