Reigers verjagen

Vissen vormen het hoofdvoedsel van de blauwe reigerDe groeiende reigerpopulatie is een groot probleem voor alle vijverliefhebbers. Vissen vormen namelijk het hoofdvoedsel van de blauwe reiger. Je herkent deze reiger aan het zwarte kuifje achterop zijn kop. Kleurige vissen in een heldere vijver zijn een gemakkelijke prooi voor deze viseter. Met zijn lange snavel kan de reiger een vis van 30 cm doorslikken en grotere vissen levensgevaarlijk verwonden. De reiger zal terugkeren tot de vijver is leeggevist. Hoe schrik je reigers af en verjaag ze permanent?

Soorten reigerschrik

Er zijn uiteenlopende methodes om een reiger te verschrikken en verjagen.

  • In de vroege ochtend, wanneer reigers het meest actief zijn, werkt een loslopende hond in je tuin goed als reigerverjager.
  • Een nepreiger aan de vijverrand is weliswaar decoratief en verjaagt een mannetjesreiger. Maar helaas niet de hongerige vrouwtjes.
  • Weerkaatsing van daglicht is al heel effectief om reigers op afstand te houden. Ze schrikken van de onrustige lichtreflecties veroorzaakt door een spiegelende spinner of zilverkleurige bol. Zo’n spiegelende reigerverschrikker is een decoratief element in je tuin. Plaats een aantal drijvende bollen in de vijver voor een versterkt effect.
  • Door draden boven de vijver te spannen, wordt de aanvliegroute van de reiger versperd. Dit is effectief, maar behoorlijk bewerkelijk en ontsierend voor je tuin en vijver.
  • Eenvoudiger is het aanbrengen van een schrikdraad om de vijverrand. Bij aanraking is er een schrikreactie waardoor reigers snel wegvluchten om nooit meer terug te keren naar je vijver.
  • Meer geavanceerde systemen hebben een bewegingssensor die aankomende reigers, maar ook katten detecteert. Het gevolg is een krachtige waterstraal in de richting van indringer of felle lichtflitsen en geluiden. De ongewenste gast zal direct wegvluchten.
  • Wil je een systeem zonder elektriciteit, probeer het dan met een eenvoudige draad om je vijver waar kleine belletjes aan zitten.
  • Tot slot kun je ook een afdeknet plaatsen. Reigers kunnen de vissen dan niet meer benaderen en vertrekken weer. Afdeknetten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat er voor elke vijver wel een passend net is.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid