De steur, een prehistorische vis
De steur komt oorspronkelijk uit het voormalige Oostblok waaronder Rusland, Roemenië en Hongarije. De vis kan in de vrije natuur wel zes meter lang worden met een gewicht van maximaal 400 kilogram. Hij wordt ongeveer 50 tot 100 jaar oud. Het is een prachtige vis met een bijna prehistorisch uiterlijk. Hij lijkt ook wel een beetje op een haai. De vis behoort tot de primitiefste onder de beenvissen. Waar de vis vroeger in alle grote Europese rivieren voorkwam, is hij nu vrijwel verdwenen op een paar kleine populaties na.
De steur is van nature een sterke vis die niet snel ziek is. Het is wel een vis die in de vijver ook heel groot kan worden, ook al duurt dat dan lang. De vijver dient daarom overal minimaal 120 centimeter diep te zijn en heel weinig beplanting te hebben. Houdt aan dat je per steur 1000 liter water in je vijver hebt. Ook is een krachtig filter noodzakelijk omdat de steur van stroming houdt. Op de bodem van je vijver wil de steur graag een laag modder en absoluut geen scherpe kiezel of zand omdat ie daar gevoelig voor is.
Aandachtspunten voor de steur
Wil je steur in je vijver houden, dan zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Een steur heeft speciaal steurvoer nodig omdat zijn bek aan de onderkant zit. Het voer zinkt naar de bodem en heeft een zeer sterke geur, zodat dit op zijn natuurlijke voer lijkt. De Steur is een bodembewoner die leeft in koud stromend en zeer zuurstofrijk water. Een steur heeft niet voldoende mogelijkheden om met zijn kieuwen water rond te pompen en zal dus net als een haai moeten zwemmen om voldoende zuurstof in te ademen. Goede beluchting en ruimte in de vijver is dus noodzakelijk.
De steur kan niet achteruit zwemmen. In een vijver met planten of draadalgen komt een steur al snel vast te zwemmen en verdrinkt. Vooral kleinere exemplaren zijn niet sterk genoeg om los te zwemmen en kunnen al in een klein stukje draadalg het leven laten.
Voer voor de steur
Wil je een steur en koi in één vijver? Houdt er dan rekening mee dat een koi vaak het steurvoer sneller vindt dan de steur zelf. Vooral kleine steurtjes sterven zo de hongerdood. Het helpt om iedere dag op dezelfde tijd en plaats de vissen te voeren. Je leert zo de vissen waar hun voedsel is. De koi afleiden aan de andere zijde van de vijver geeft de steur wat meer tijd. Steurvoer heeft een andere samenstelling dan koivoer, het is veel vetter en in de winter niet geschikt om koi mee te voeren. Beter is om de steuren dan zinkend koivoer te geven. In het assortiment van Velda hebben wij twee soorten steurvoer en wij adviseren ook om dit voer aan de steur te geven. Het is uitgebalanceerd en optimaal samengesteld voor de steur. Te verkrijgen bij alle grote tuincentra:
De bodem van de vijver moet schoon blijven. Ophopend vuil kan gasvorming veroorzaken waardoor de steuren ziek worden en kunnen sterven. Dit komt doordat de bacteriën al het zuurstof verbruiken in de waterlaag waar de steuren het meest verblijven. Een goede bodemafvoer is dus noodzaak.
Steuren tot 20 centimeter moeten om de 3 uur gevoed worden, anders gaan ze dood. Een visvoerautomaat is dan een handig hulpmiddel.
Als vuistregel kan gebruikt worden dat een steur een vijver nodig heeft van minimaal 10 maal de lengte van de vis. En ze groeien de eerste 7 jaren nog behoorlijk.
Algemene gegevens van de steur
Naam: | Steur |
Lengte: | Tot 120 cm en groter |
Uiterlijk: | Grijsbruin |
Leeftijd: | 50 tot 100 jaar |
Voer: | Kwalitatief hoogwaardig zinkend voer met vetten, vitamines en mineralen |
Vijver: | Minimaal 120 cm diep |
Bescherming: | Niet noodzakelijk |