Algeneters

Algeneter is een verzamelnaam voor verschillende soorten vissen. Vissen die vaak onder de naam algeneter verkocht of genoemd worden zijn: de Graskarper (planteneter), de Sneep (planteneter) en de Grondel (alleseter). Omdat de Graskarper en de Sneep te groot worden voor de meeste vijvers wordt hier uitsluitend de Grondel beschreven.

Algeneter oftewel Grondel VeldaDe Grondel (Gobio Gobio) wordt wel eens als algeneter verkocht terwijl deze daadwerkelijk bijna geen algen eet. Vaak lijkt dit zo maar in werkelijkheid zijn ze tussen de algen of op de bodem op zoek naar voedsel. Hoofdzakelijk eten ze waterinsecten, wormen en slakken die in de bek van een Grondel passen. In de vijver kunnen Grondels ook met zinkend voer bijgevoerd worden.

Grondels worden niet al te groot (8 a 15 cm) en hebben vaak een bruin lichaam met een zwartgevlekt patroon. De dieren leven in hun natuurlijke habitat vaak dicht op de bodem waarbij ze voedsel tussen stenen, hout en bladeren zoeken. Daar is hij ook goed gecamoufleerd voor. De Grondel wordt ongeveer 5 jaren oud en plant zich eenvoudig voort. Hierdoor is het van belang om de populatie in toom te houden zodat er niet te veel vissen in uw vijver komen.

Tips en adviezen

Wil je meer informatie over tips over de vijver? Volg ons dan via Facebook of lees onze blogs met heel veel leuke adviezen. Hieronder nog wat meer tips voor de Grondel. Lees bijvoorbeeld ons blog over het voeren van de vissen: “Wat voor visvoer geef ik mijn vissen.

De vijver dient voor een Grondel plaatselijk minimaal 70 cm diep te zijn, zodat de dieren kunnen overwinteren. Voor de paring moet de vijver plaatselijk ondiep (± 20 cm) zijn. De vis houdt van schoon water met daarin een beetje stroming en daarom is een krachtig filter van belang. Grondels zijn scholenvissen en ze dienen daarom ook met meerdere dieren bij elkaar gehouden te worden.

Algemene gegevens van de Grondel

Naam: Grondel (Ook als algeneter verkocht)
Lengte: 8 tot 15 cm
Uiterlijk: Grijsbruin
Leeftijd: Circa 5 jaar
Voer: Insecten, wormen, slakken en bijvoeren met kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 70 cm diep, plaatselijk 20 cm t.b.v. paren, plaats meerdere dieren bij elkaar
Bescherming: Niet noodzakelijk

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Lees ons privacybeleid