Costia of Ichthyobodo

Costia of Ichthyobodo parasieten zijn protozoa, eencellig bewegende organisme uit de categorie der flagellaten. Ichthyobodo parasieten kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen op de huid van de vis. In het beginstadium is de aandoening lastig te herkennen, doordat deze parasieten zeer klein zijn. De grootte varieert tussen de 15 en 20 μm. Vergelijk maar even, de dikte van een mensenhaar is ongeveer 50 μm (= 0,05 mm). Soms ontstaan er grijze plekken op de huid van de vissen. Daarnaast kunnen de vissen gaan schommelen in het water en gaan ze schuren langs de kant of over de bodem. Deze parasiet is één der gevaarlijkste protozoa voor de koi. De vermeerdering kan ongelooflijk snel gaan, terwijl symptomen lang kunnen uitblijven

Costia of Ichthyobodo behandelen

Costia – Ichtyobodo kan zich zeer snel verspreiden in het water en andere vissen aantasten. Verstandig is het om de zieke vissen in een quarantainebak te plaatsen buiten de vijver. Een snelle behandeling is noodzakelijk om massale vissterfte te voorkomen. Dit kan met een snelwerkend middel tegen eencellige parasieten. Bijvoeren, dus extra voer geven, met een kwalitatief goed voer en het vijverwater filteren met een filter voorzien van actieve kool is heel belangrijk om costia te voorkomen.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy