Een fontein in je vijver

Als je aan een vijver denkt, denk je vaak ook aan een fontein. Fonteinen zijn één van de populairste accessoires die je aanschaft als uitbreiding van je vijver. Hij wordt in de vijver in werking gezet met een vijverpomp. Hierbij wordt vijverwater aangezogen om vervolgens omhoog gestuwd te worden. Meestal koop je het als een complete set. Het vermogen van een de vijverpomp is gekoppeld aan de maximale opvoerhoogte en de hoogte van de fontein. Hoe groter het vermogen van de vijverpomp hoe hoger het water omhoog gestuwd kan worden.

Verschillende vormen fonteinen

Het speciale aan een fontein is, de sproeikoppen waarmee deze uitgerust zijnHet speciale aan fonteinen is de sproeikoppen waarmee deze uitgerust zijn. Voor iedere sproeivorm bestaat een aparte sproeikop, maar sommige fonteinen kunnen meerdere vormen produceren. De populairste sproeivormen is de zogenaamde ‘vulkaan’, waarbij het vijverwater werkelijk uitgespuwd wordt zoals bij een vulkaan het geval is.

Een fontein kan ook uit een enkele waterstraal of meerdere waterstralen bestaan. Het water wordt dan uit één spuitgat ophoog gestuwd. Voor fonteinen die de vorm van een waterbel hebben wordt een andere techniek gebruikt. De sproeikop van de fontein bevindt zich verder boven het wateroppervlak, zodat er een belvorm bovenop gecreëerd wordt. In sommige gevallen is de hoogte zelfs handmatig in te stellen met behulp van een verstelbare kraan en stijgbuis.

Wanneer je een terrasfontein hebt, kunnen groen water en aanslag de fontein ontsieren. Om de aanslag te verwijderen en te voorkomen zijn speciale algenwerende middelen ontwikkeld. Toegevoegd aan de fontein blijft het water maandenlang helder en er ontwikkelt zich geen aanslag.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid