Een waterval in je vijver

Wanneer je een waterval in je vijver wilt, heb je de keuze uit een natuurlijke waterval die naar beneden stroomt door bijvoorbeeld natuursteen of keien. Of een rechte waterval van RVS. Watervallen monden meestal uit in een vijver, maar dat hoeft niet altijd. Het is namelijk ook heel goed mogelijk om bewegend water in de tuin te creëren. Ook zonder een vijver in de buurt, is het mogelijk. Hij kan bijvoorbeeld ook uitmonden in een ingegraven bak of een kuil voorzien van vijverfolie, die gevuld is met keien en of grind waarin het water wegzakt en dat vervolgens op een andere plek weer opborrelt. Je hebt dan een pomp nodig. Deze plaats je in de opvangbak, vandaar pompt hij het water weer omhoog. Met een waterval kun je prima 2 vijverdelen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld een visvijver met een plantenvijver.

Een waterval is nuttig

Behalve voor je eigen genot hebben watervallen ook een toegevoegde waarde voor de vijver. Door de watercirculatie stijgt het zuurstofgehalte in het water wat het leven in de vijver ten goede komt.
Bij de beekloop, vindt er tussen het gesteente een bacteriële ontwikkeling plaats die helpt om afvalstoffen in het water om te zetten in voor planten nuttige voedingsstoffen. Als je dan ook nog (een gedeelte van) de beekloop voorziet van sterk nitraat opnemende moerasplanten, beschik je over een sterk biologisch en mooi natuurlijk filter.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy