Dompelpomp; geen gewone vijverpomp

Een dompelpomp wordt gebruikt om water weg te pompen. Zoals de naam al zegt worden ze onder water gedompeld om zo een ruimte weer helemaal droog te krijgen. Dit komt niet alleen van pas bij vijvers, maar ook bij wateroverlast of wanneer je je vijver of zwembad leeg wilt pompen.

Hoe werkt een dompelpomp?

De pomp wordt onder water op de bodem geplaatst. Doordat de pomp op de bodem staat, kan hij het water van beneden naar boven pompen. Het oppompen van water tot op een paar millimeter van de grond wordt een vlakzuigende dompelpomp genoemd.

Het aanschaffen van een dompelpomp

Wanneer je een pomp koopt let er dan op of deze geschikt is voor alleen schoonwater of ook voor vuilwater. Schoonwater vind je bijvoorbeeld wanneer je een kelder wilt leegpompen, maar vuilwater is zanderig troebel water. Kijk ook altijd of er een vlotter bij de pomp zit. Omdat de watertemperatuur van het weg te pompen water voor de koeling van de motor zorgt, vormt oververhitting bij langdurig (droog) gebruik een groot risico. Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch stopt zodra het waterpeil te ver zakt.

Het aansluiten van een dompelpomp is niet moeilijk. Wanneer je een kwaliteitspomp aanschaft zit hier altijd een duidelijke en bruikbare handleiding bij.

Waar je verder nog op moet letten:

  • Is er genoeg ruimte voor de pomp.
  • Is er een mogelijkheid om de pomp aan te sluiten.
  • Waar moet het water vandaan komen en naartoe gebracht worden.

TIP! van Velda

Dompelpompen zijn wel geschikt om je vijver leeg te pompen, maar zijn niet geschikt om te zorgen voor een regelmatige watercirculatie

Dompelpomp als vijverpomp

Hoewel een dompelpomp erg geschikt is om je vijver leeg te pompen, is hij NIET geschikt om te zorgen voor een regelmatige watercirculatie. Kies voor je vijver een duurzame vijverpomp. Deze kan jarenlang mee en is geschikt voor veel vijversituaties.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid