Goudwinde

De goudwinde, de ideale siervijvervis

De goudwinde is een oranjekleurige snelle maar schichtige siervis die tot 25 tot 50 cm lang kan worden. Zijn kleur gaat van diep oranje tot bleek oranje, veelal met donkergekleurde vlekjes. De vijvergrootte is bepalend hoe groot de goudwindes uiteindelijk worden. Tweejarige windes zijn ongeveer 16 cm groot, vijfjarige windes 34 cm en tienjarige windes kunnen de 50 cm bereiken. De vijver dient daarom overal minimaal 80 cm diep te zijn en niet veel beplanting te hebben.

Let op: goudwindes zijn springers en de rand van de vijver dient zodanig te zijn dat de vissen er niet gemakkelijk uit kunnen springen.

De goudwinde is een oranjekleurige snelle maar schichtige siervis die tot 25 tot 50 cm lang kan wordenDe goudwinde is een sterke vis die niet snel ziek wordt. Een krachtig filter is beslist noodzakelijk omdat de vis van schoon water houdt. De goudwinde kan bij vrijwel alle andere vijvervissen gehouden worden. Met koi worden ze ook soms wel samengehouden, maar het moet wel gezegd dat koi minder rustig en tam gedrag vertonen wanneer ze samen met windes opgroeien. Het gedrag van de vis komt vooral tot zijn recht in een wat grotere school van 10 tot 20 vissen. Plaats ze in ieder geval in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.

TIP! van Velda

Goudwindes zijn springers en de rand van de vijver dient zodanig te zijn dat deze vissen niet gemakkelijk uit de vijver kunnen springen.

Visvoer voor goudwindes

Wij adviseren Gold Sticks Basic Food als basis voor de goudwinde. Daarnaast kun je extra bijvoeren met Nature Fish Food. Het is aan te raden om je aan ons voedingsadvies te houden. Het voer is speciaal uitgebalanceerd voor de vissen.  De goudwinde eet daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes.

Ondanks dat goudwindes alleseters en karperachtigen zijn, blijven ze van waterplanten af. En zijn het weinig belastende vissen voor je vijver. Het is een ideale siervijvervis die nauwelijks of niet op de bodem woelt. Door de kleurstelling en oppervlakteactiviteiten zijn goudwindes goed zichtbaar voor bijvoorbeeld reigers en katten. Er zijn verschillende diervriendelijke oplossingen om je goudwinde te beschermen tegen deze en andere jagers.

Gegevens Goudwindes

Naam: Goudwinde
Lengte: Tot 50 cm
Uiterlijk: Oranje
Leeftijd: 50 tot 100 jaar
Voer: Kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 80 cm diep, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks, gevoelig voor zuurstofgebrek
Bescherming: Noodzakelijk!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid