Vijververwarming

Vijververwarming

Vijvervissen hebben het zwaar in koude winters ook kunnen filters dan amper functioneren door ijsvorming waardoor er minder zuurstof in het water zit en meer vervuilt. De oplossing is zorgen voor warmer vijverwater. Dit kan met vijververwarming, hierdoor kun je het water in de vijver verwarmen en de vijver plaatselijk ijsvrij maken of houden tijdens de vorstperiode. Door de ijsvrije opening neemt het vijverwater zuurstof op en worden schadelijke gassen afgevoerd.

Koi kan niet zonder vijververwarming

Met vijververwarming komen je vissen zichtbaar beter de winter door ook hebben ze meer weerstand en minder kans op bacteriële infecties. Koiliefhebbers die hun vissen graag zo snel mogelijk groot zien worden kunnen zelfs niet zonder verwarming. Want onder 8° C stopt de groei van vissen en verbruiken ze hun vetreserves. Houd de watertemperatuur in de gaten met een vijverthermometer.

Met een vijververwarmer kun je de filterinstallatie ook in het winterseizoen gebruiken. Het warme water stimuleert de ontwikkeling van micro-organismen en daarmee het biologisch evenwicht in de vijver. Helder water in de winter en geen terugslag in het vroege voorjaar is het resultaat.
Vijververwarming ideaal in de winter
Sommige hobbyisten sluiten hun (koi-)vijver aan op de eigen CV-installatie. Met een pomp en warmtewisselaar wordt verwarmd water in de vijver gebracht. Vijver verwarming in combinatie met isolerende maatregelen voorkomt warmteverlies. In de winter bouwen veel vijverbezitters een soort tent van noppenfolie of kunststof kanaalplaten over hun vijver.