Witte stip bij vissen

De meest voorkomende visziekte is witte stip. Het wordt veroorzaakt door de ichthyophthirius parasiet. Als de weerstand van de vis afneemt kunnen deze parasieten zich ontwikkelen op de huid van de vis. De parasieten nestelen zich op de slijmhuid van de vis, waardoor duidelijk zichtbare witte puntjes ontstaan. De ziekte wordt nog wel eens verward met Oodinium. Hierbij ontstaan namelijk ook witte puntjes op de huid van de vis. In tegenstelling tot de witte stip, wordt Oodinium veroorzaakt door de Oodinium pillularis parasiet. Deze is veel kleiner dan de ichthyophthirius parasiet.

Witte stip behandelen en voorkomen

De ziekte kan goed behandeld met snel werkende middelen tegen deze parasieten. Verstandig is het om de zieke vissen in quarantaine te plaatsen buiten de vijver, om zo een plaag te voorkomen. Beter is het natuurlijk om witte stip te voorkomen. Belangrijk is het dan om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer. Een voer waarbij alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. Hierdoor hebben de vissen na de winter voldoende weerstand. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn, of eventueel een teveel vissen in de vijver. Richtlijn is 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid